NOSop3

Jannes Wiersema, vaker in het Achtuurjournaal dan Mark Rutte

NOS

"Als ik een dag geen foto van Jannes in onze inbox zie, begin ik me zorgen te maken", zegt NOS-weerman Marco Verhoef. Het gaat over Jannes Wiersema, thuisbasis: Roodeschool in Groningen. Jannes is amateur-weerman en stuurt iedere dag weerfoto's naar veel nieuwsredacties in Nederland. Ook naar de NOS.

Iedere dag mailen zo'n 40 mensen weerfoto's naar de NOS in de hoop dat ze er een terugzien in het Achtuurjournaal. En elke dag weer zitten er dus foto's van Jannes bij. Dat maakt het NOS Weerteam nieuwsgierig naar deze Groninger. Daarom gingen we bij hem langs met Marco.

Jannes hoeft vaak niet eens de auto in te stappen om de mooiste wolkenluchten vast te leggen. Het meeste gebeurt vanuit zijn achtertuin. "Ik ben de hele week nog niet van huis geweest voor een foto. Soms maak ik ze gewoon vanuit mijn dakraam. En meestal zijn het er zo'n vijf of zes, ligt er net aan wat voor een weer het is."

Hoe kan het dat Jannes zo vaak het Journaal haalt?

Weerman Marco heeft er z'n eigen theorie over: "De foto's van Jannes bestaan meestal voor 80 procent uit lucht en dat is heel belangrijk voor een weerfoto." Z'n collega Gerrit Hiemstra vult aan: "Het is vaak ook uitzonderlijk weer in Roodeschool. En daarom zijn de foto's van Jannes altijd net iets anders."

Een voorbeeld, Gerrit: "Als ik net heb gezegd dat de buien het land uit zijn, kan ik zomaar een mailtje van Jannes krijgen met een foto van een buienlucht met als bijschrift 'Niet overal is het droog hoor'."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.