Vanaf deze zomer stroomt er Brugse Zot en Straffe Hendrik onder de Belgische stad Brugge door. Op verschillende plekken in de historische binnenstad wordt op dit moment gegraven om een drie kilometer lange bierpijpleiding aan te leggen.
Het bier wordt gebrouwen in de historische bierbrouwerij, die midden in het centrum ligt. De drank wordt vervolgens op een industrieterrein buiten de stad gefilterd en gebotteld. Daardoor moeten er veel zware tankwagens door de binnenstad rijden en dat zorgt voor overlast.
"Vanwege de geschiedenis willen we per se in het centrum bier blijven brouwen", zegt Véronique Maes van Brouwerij De Halve Maan. "Maar we willen af van de tankwagens die het bier naar de plek brengen waar het gebotteld wordt."
Door de komst van de pijpleiding rijden er straks zo’n vijfhonderd tankwagens per jaar minder door het stadje.
Er is vanwege kosten en geregel voor gekozen om de pijpleiding niet onder huizen door te leggen, maar alleen maar onder straat. De buis moet dus flink wat bochten maken.
De pijplijn is gemaakt van polyethyleen, waardoor de smaak van het bier niet wordt aangetast. “Omdat er nog gist in het bier zit, moet je het goed en heel rustig behandelen", zegt Maes. "Daarom loopt het bier heel langzaam en onder lage druk door de leiding heen. De kwaliteit blijft op die manier gewaarborgd."
Het hele project kost zo’n 4 miljoen euro. Een kleine tien procent daarvan is via crowdfunding binnengehaald. "Veel mensen grapten dat ze een kraantje in de leiding wilden. We vonden dat we daar iets mee moesten", aldus Maes.
Bierliefhebbers konden daarom investeren in een stukje leiding. En daar krijgen ze bier voor terug. "Niet via een kraantje, maar gewoon uit een flesje", zegt Maes lachend.