Binnenkort kun je bij tientallen winkels een biertje drinken

Binnenkort aan een wijntje nippen bij bijvoorbeeld de opticien of kledingwinkel. Ongeveer dertig gemeenten gaan dat mogelijk maken. Ze doen mee aan een proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om detailhandel en horeca met elkaar te combineren.

In Rotterdam is het vanaf dit voorjaar mogelijk om bij tientallen winkels alcohol te drinken. "We geven ondernemers de ruimte om hiermee te experimenteren", zegt een woordvoerder van de gemeente. Vanaf morgen wordt een oproep gedaan aan Rotterdamse ondernemers om zich aan te melden.

"Het zal niet zo zijn dat een bloemist ineens een koelkast met biertjes achter heeft staan", zegt woordvoerder Esther Verhoeff van VNG. "Het moet iets toevoegen aan de totaalbeleving. Dat beetje extra wat je krijgt dat ervoor zorgt dat mensen het leuk vinden om te gaan winkelen in de binnenstad."

De VNG start de pilot omdat dit jaar de drank- en horecawet wordt vernieuwd. "Die stamt uit de jaren 30 en is niet meer van deze tijd", zegt Verhoeff. "Door de ervaringen van ondernemers met deze proef kunnen we vanuit de gemeenten aanbevelingen doen voor de nieuwe wet."

'Waarom zullen we geen wijn verkopen als we ook wijnboeken verkopen?'

De pilot is omstreden. De Koninklijke Slijtersunie en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP hebben drie rechtszaken tegen gemeenten aangespannen. Sommige gemeenten staan oogluikend toe dat er alcohol in winkels wordt verkocht, terwijl dat bij wet verboden is.

"Als overal alcohol wordt verkocht, is het moeilijk toezicht houden op het 'nix onder de 18'-principe", zei een woordvoerder van STAP in januari. Staatssecretaris Van Rijn is het daarmee eens.

De VNG vindt de kritiek onterecht. Er zijn volgens Verhoeff strenge criteria waar ondernemers aan moeten voldoen. "Er zullen sowieso geen winkels meedoen waar geregeld jongeren te vinden zijn", zegt Verhoeff.

De VNG wil niet zeggen welke gemeenten zich hebben aangemeld voor de pilot. Het verschilt per gemeente wanneer de proef start. Wel is het de bedoeling dat het snel gebeurt, omdat er voor het eind van dit jaar adviezen moeten komen. De inschrijftermijn voor gemeenten loopt deze week af.

Deel artikel: