'Als je naaktfoto's stuurt, houd je hoofd buiten beeld'

"Sexting moet kunnen, het is flirten anno 2016", zegt Spuiten en Slikken-presentatrice Gwen van Poorten. "Maar het kan ook heel erg misgaan en dan is het echt huilen." Daarom is het televisieprogramma een campagne gestart met tips om op een relatief veilige manier aan sexting, het versturen van naaktfoto's of -video's, te doen.

Kern van de boodschap: zet je hoofd er niet op, zodat niemand weet dat de foto's ook écht van jou komen. Andere tips: maak beelden voor een neutrale achtergrond en let erop dat je haar, tatoeages, moedervlekken en piercings uit beeld blijven. Het programma wil die boodschap verspreiden met de hashtag #geenhoofd.

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de jongeren weleens een naaktfoto heeft verstuurd. Het kan flink misgaan als de persoon aan wie de naaktbeelden zijn gestuurd, die weer doorstuurt. Zo kwam een school in Tilburg vorige maand in het nieuws, omdat er tientallen seksfoto's van minderjarige leerlingen waren verspreid via Instagram.

Francien Regelink kan erover meepraten. Zij liet op 15-jarige leeftijd op de webcam haar borsten zien. De volgende dag hing de foto van haar borsten door de hele school. Haar hoofd was niet te zien op de beelden, maar ze was duidelijk te herkennen aan haar kleding. Wat voor impact dat op haar had, vertelde ze eerder aan Nieuwsuur:

'Mijn borsten hingen door de hele school'

Deel artikel: