Nextdoor

Valt Nederland voor succesvolle buurtapp uit VS?

Even overleggen over de buurtbarbecue, of is je kat kwijt? Je kunt nu een oproepje doen aan al je buren in een speciale app: Nextdoor. Je hebt natuurlijk al Whatsappgroepen waarin buurtbewoners met elkaar communiceren, maar in deze chat-app kan je precies zien wie er allemaal meedoen en waar ze wonen.

"In deze app krijg je een kaartje te zien met huisjes en je ziet precies wie in welk huisje woont", zegt Tamar van de Paal, de baas van Nextdoor in Nederland. "In een gewone appgroep weet je niet altijd wie er nog meer wordt uitgenodigd en waar ze wonen. Met Nextdoor is dat wel duidelijk."

Nextdoor-app

Als je de app downloadt moet je je adres doorgeven en dan krijg je een code thuisgestuurd waarmee je deel kunt nemen. De app is vooral handig als je hulp nodig hebt van je buurt, of als je iets kwijt bent.

Nederland als proeftuin

In Amerika wordt Nextdoor al volop gebruikt. Ruim de helft van alle buurten daar (zo'n 90.000 in totaal) zijn dagelijks actief op de app. Nederland is het eerste land buiten de VS, waar de app is getest. En dat heeft alles te maken met het actieve gebruik van Nederlanders op social media, we horen bij de koplopers in de wereld.

Inmiddels wordt de app hier in 80 buurten actief gebruikt en sinds vandaag kan iedereen 'm downloaden.

Gaat de app ten koste van persoonlijk contact?

Je kan natuurlijk ook gewoon op je buurtbewoners afstappen als je ze nodig hebt, in plaats van een app hiervoor te gebruiken. Maar volgens gebruiker Jasper Hooijkaas uit Capelle aan den IJssel, helpt de app ook juist bij het verbeteren van persoonlijk contact. "Doordat je elkaar digitaal weet te vinden, vind je elkaar ook buiten makkelijker."

Hij gebruikt 'm vooral voor de communicatie over buurtevenementen, zoals een vuurwerkopruimactie.

Brandweer en politie kunnen via een apart platform ook communiceren met buurtbewoners in de app, maar in Nederland zijn die nog niet aangesloten. In de VS wel.

Deel artikel: