NOS Op 3
ANP

Politiek Den Haag goes Washington. Mark Rutte probeert vanavond de lachers op zijn hand te krijgen in de Nederlandse versie van het Amerikaanse Correspondents' Dinner. En daar heeft hij al dagen slapeloze nachten van, vertelde hij vanochtend aan 3FM-dj Giel Beelen.

Het is de eerste keer dat in Nederland een Correspondents' Dinner wordt gehouden. Het idee: de premier houdt een soort conference voor leden van de parlementaire pers. En dat is spannend ja, zegt Rutte. "Totale paniek, slapeloze nachten en te veel alcohol", vertelt hij lachend in zijn gesprek met Giel.

'Het is toch vooral de bedoeling een leuke avond te hebben'

We hoeven geen inhoudelijke toespraak te verwachten vanavond, in de Beurs van Berlage in Amsterdam. "Er zit natuurlijk wel wat inhoudelijks in", zegt Rutte. "Maar het is toch vooral de bedoeling met elkaar een leuke avond te hebben. Als het over de invloed van Plato op het christelijk denken of de interregionale solidariteit gaat, krijg ik de zaal vast niet meteen aan het lachen." 

Natuurlijk heeft Rutte de speech niet helemaal zelf geschreven. "Collega's op het werk hebben geholpen. Er zitten echt een paar hele geestige mensen op het ministerie, Algemene Zaken is een heel leuk departement. En ik heb een paar professionals gevraagd."

Mark Rutte

En dan was er nog de roddel dat Rutte Halina Reijn als tafeldame had gevraagd. Niks van waar, zegt de premier. "We zitten wel aan tafel bij elkaar geloof ik, maar daar ben ik van tevoren niet bij betrokken geweest. Het is volgens mij een tafel met Twan Huys en de meest recente deelnemers aan College Tour."

Hoe hard gaan de grappen zijn?

Politiek verslaggever Joost Vullings

In Den Haag is iedereen heel benieuwd, zegt politiek verslaggever Joost Vullings. "Hoe hard gaan de grappen zijn over politiek, en ook over de media? Dat wil iedereen weten."

Dat Rutte een goede debater is, is algemeen bekend. Maar heeft 'ie ook humor? "Nou, bij Giel hoor je wel dat hij spontaan best humor heeft. En ik weet dat hij spitsvondige politieke vrienden heeft gevraagd om mee te denken. Reken maar dat dit goed is voorbereid."

STER reclame