NOS Op 3
ANP

Hoe steek je veilig een spoorwegovergang over? Dat gaat ProRail ons vandaag laten zien, met een campagne. Een harde campagne met slechte grappen, zoals ze zelf zeggen.

In 2015 waren er 33 ongelukken bij spoorwegovergangen: 13 met dodelijke afloop, 2 mensen raakten zwaargewond, 4 mensen lichtgewond. Dat aantal moet omlaag, vindt ProRail en daarom hebben ze de hulp ingeroepen van tv-presentator Jandino Asporaat. Hij maakt slechte grappen op bewakingsbeelden bij spoorwegovergangen.

Volgens ProRail komen de meeste ongevallen door gevaarlijk gedrag: veruit de meeste ongevallen gebeurden op overwegen waar lampen, bellen en spoorbomen zijn. Sinds vorig jaar doen ze aangifte bij gevaarlijk gedrag op het spoor.

En vanmorgen is Jandino in Alphen aan den Rijn om mensen te helpen oversteken. "Je denkt altijd, dat haal ik nog wel, maar je hebt geen idee wat het effect is", zegt de cabaretier. "Je kan doodgaan, je levert andere mensen een trauma op en de infrastructuur gaat naar de pleuris."

"Niet aan de regels houden bij overwegen is niet alleen levensgevaarlijk, maar heeft ook diepe impact op machinisten, conducteurs, hulpverleners en omstanders", aldus ProRail.

Sinds 2008 zijn er 330 ongelukken op overgangen geweest, waarvan 98 dodelijk. 23 mensen raakten zwaargewond. Het aantal ongelukken is sindsdien wél afgenomen, maar het aantal dodelijke ongelukken was vorig jaar weer iets hoger dan in 2014.

Een trein die de benen neemt

Slechte grappen maken over het spoor blijkt trouwens helemaal niet moeilijk, een selectie van de grappen die vanmorgen al binnenkwamen bij Giel Beelen op 3FM:

Jandino Asporaat in Alphen aan den Rijn NOS

Of zoals Jandino zegt: "Laten we slechte grappen maken vóór het spoor, maar pas na 10 seconden er onderdoor".

STER reclame