NOS Op 3
ANP

De pop van Kenneth Vermeer gisteren bij de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord maakte de tongen flink los. De meeste mensen vinden het een verschrikkelijke actie, en Ajax én Vermeer deden aangifte. Maar wat is er eigenlijk strafbaar aan zo'n pop en hoe groot is de kans dat je hiervoor gestraft wordt?

Ajax en Kenneth Vermeer hebben aangifte gedaan van bedreiging. Het Openbaar Ministerie wil de 26-jarige verdachte uit Wageningen daar ook voor vervolgen."Dat doen we op basis van de aangifte en uit eigen beweging", zegt een woordvoerder.

Het gaat in dit geval dus niet om een racistische uitlating, zoals bij de oerwoudgeluiden van ADO een paar weken terug. Maar voetbaladvocaat Christiaan Visser - die de verdachte overigens niet bijstaat - twijfelt of een vervolging voor bedreiging resultaat gaat hebben.

Hoe groot is de vrees?

Hij legt uit dat er pas sprake is van bedreiging als je vreest dat "het misdrijf waarmee gedreigd werd ook zou worden gepleegd". "Ik denk niet dat bij Vermeer de vrees kon ontstaan dat hij zijn leven zou verliezen. De supporter kan dan ook niet succesvol worden vervolgd voor bedreiging denk ik. Dat iets smakeloos is, betekent niet dat het ook strafbaar is."

Daar is strafrechtadvocaat Brian de Pree het grotendeels mee eens. "Maar dat Vermeer misschien niet vreest dat hij wordt opgehangen, kan hij nog steeds vrezen dat hem iets overkomt. Dus ik denk dat er een goede kans is dat het OM toch gaat vervolgen, al is het maar voor de signaalfunctie. En natuurlijk kan iemand dan gewoon worden vrijgesproken."

Van godenzoon naar hoerenzoon

Kenneth Vermeer staat voor Feyenoord onder de lat, terwijl hij tot 2014 keeper was bij Ajax. Tijdens de wedstrijd werd de doelman constant uitgefloten door het Ajax-publiek en aan de tribune van de harde kern hing een spandoek met de tekst "Vermeer: van godenzoon naar hoerenzoon". Tijdens de wedstrijd vroeg de stadionspeaker of het publiek wilde stoppen met de spreekkoren tegen Vermeer en met het vele fluiten. 

STER reclame