Prins Ali d'n Ierste is de carnavalsprins van vereniging Common Carnaval

Carnaval met Prins Ali uit Aleppo

Ali kwam anderhalf jaar geleden Nederland binnen als vluchteling uit Aleppo, nu is hij een van de prinsen van Maastricht. De 21-jarige Syriër is vanaf morgen carnavalsprins Ali d'n Ierste in Maastricht tijdens Vastelaovend – zoals ze in Limburg het carnavalsfeest noemen.

We liepen een dag met hem mee, terwijl de laatste voorbereidingen voor de carnavalsoptocht werden getroffen.

De laatste dag voor Carnaval met Prins Ali d'n Ierste

Ali is de prins van de tijdelijke carnavalsvereniging Common Carnaval, een initiatief van Limburgse kunststudenten om van carnaval een integratiemiddel te maken. Maastrichtenaren en asielzoekers komen hiervoor bij elkaar om samen aan een carnavalswagen en kostuums te werken. Naast studenten zijn ook andere inwoners van Maastricht van harte welkom om mee te werken.

Het is niet voor het eerst dat hij carnaval viert. Vorig jaar was hij in Eindhoven, maar daarvoor vierde hij het ook in Syrië. "Daar vieren we het ook met wagens met veel verschillende kleuren. Mensen drinken dan op straat", zegt Ali. "Het verschil tussen carnaval hier en in mijn land is dat het daar maar één dag duurt en het hier drie dagen doorgaat."

Prins Ali legt de laatste hand aan de pakken voor de carnavalsoptocht

Dat er overmatig alcohol gedronken gaat worden, is volgens Ali geen probleem. "Het beeld dat velen hebben is dat we allemaal strenge moslims zijn. Er zijn achttien religies in Syrië, maar dat weten er maar weinig. We zijn heel open minded mensen."

Zelf zegt Ali ook wel een biertje te gaan drinken, maar het blijft netjes. "Met de muziek erbij houden we onszelf wel onder controle. We gaan er iets moois van maken!"

Deel artikel: