Een online versie van Popcorn Time

Regisseurs en acteurs: claim filmproducenten slecht idee

Nederlandse filmproducenten en -distributeurs die de staat aanklagen omdat wij zoveel illegaal downloaden? Geen goed idee, zeggen Nederlandse regisseurs en acteurs. Ze zijn tegen illegaal downloaden, "maar zo'n claim maakt de relatie met de overheid er niet beter op", zegt Martijn Winkler, voorzitter van regisseursbond Dutch Directors Guild.

"We investeren veel om goed samen te werken met de overheid en dit zet de boel onnodig op scherp."

Ook Nederlandse acteurs wijzen de claim af. Actrice Anna Drijver zit in de directie van acteursgilde ACT en sluit zich aan bij het standpunt van de regisseurs. "Wij zijn niet voor het criminaliseren van ons publiek in ieder geval, wel tegen illegaal downloaden."

Actrice Anna Drijver van acteursvereniging ACT.

Claim: 1 miljard euro wegens downloaden

De Nederlandse productiehuizen en distributeurs willen 1 miljard euro van de staat zien; dat bedrag zouden ze zijn misgelopen door illegale downloads. En omdat de staat niet genoeg doet tegen piraterij, is de staat verantwoordelijk, zeggen ze.

Die 1 miljard is een schatting op basis van een onderzoek uit 2014: daaruit blijkt de filmindustrie in 2013 78,4 miljoen euro misliep door illegale downloads. En de schade liep in 2014 verder op. Sinds 2004 zou de totale schade 1,2 miljard euro zijn.

Maar dat klopt helemaal niet, zegt Winkler. "Dat onderzoek uit 2014 is door nrc.next al eens als 'ongefundeerd' beoordeeld."

Legaal materiaal

"Daarnaast zijn de ervaringen uit de muziekwereld juist dat mensen die veel downloaden, ook het meeste geld aan muziek uitgeven", gaat Winkler verder. "We kunnen ons dus beter druk maken over hoe we onze producten makkelijker legaal beschikbaar kunnen maken."

Er zijn al meerdere legale aanbieders, zoals Netflix en Amazon. Maar de wachttijd is vaak nog wel een probleem. "Voor het aanbod en de prijs zijn ze erg afhankelijk van de film- en tv-industrie", zegt Rachid Finge van onze tech-podcast.

Martijn Winkler van het Dutch Directors Guild

"Vaak zie je dat een seizoen van een serie eerst helemaal uitgezonden moet zijn voordat je die afleveringen legaal kunt streamen. Dat maakt illegaal downloaden aantrekkelijk: daar hoef je niet te wachten."

En met steeds meer legale aanbieders ontstaat weer een ander probleem: "Iedereen heeft z'n eigen aanbod. En als consument zou je wel gek zijn om overal een abonnement op te nemen", zegt Finge. "Dus eigenlijk schieten ze zichzelf hiermee in de voet."

De filmproducenten willen voor 19 februari in gesprek met de staatssecretaris, anders stappen ze naar de rechter.

Deel artikel: