Else Kemps

Else (20) jongste winnaar gedichtenwedstrijd

Een primeur: de woorden Google Maps in een winnend gedicht van de Turing Gedichtenwedstrijd. Da's het gedicht En of het zo door kan gaan van Else Kemps van 20. De jongste winnaar ooit. "Daarom dacht ik niet dat ik ging winnen", zei ze gisteravond in het NOS Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1.

En ze kan het nog niet helemaal geloven: "Net of ik in een droom zat", zei Else.

Else is student Creative Writing in Arnhem. "Dat heeft me technisch beter gemaakt, maar ik denk vooral minder naïef", aldus Else. "Ik dacht altijd, ik word schrijver en ga geld verdienen." Ze schreef altijd al poëzie, en daarom is ze ook de opleiding gaan doen. Tegenwoordig schrijft ze haar gedichten altijd 's avonds thuis in bed. "Ik kan niet ergens anders schrijven dan thuis."

Gisteravond droeg ze nog even haar winnende gedicht voor:

Else draagt haar gedicht voor

"Dit is liever dan wat ik normaal schrijf", zegt Else. Van dit gedicht heeft ze trouwens drie versies.

Ik heb gewoon een beetje zitten associëren bij het idee van stoppen en doorgaan.

Else Kemps

Wat is er zo goed aan? Volgens de jury: "Een efficiënte compositie in woord en beeld, bijzondere humor en het talent om iets groots op laconieke toon aan de orde te stellen". Anne Vegter, voorzitter van de jury en Dichter des Vaderlands. "Het is een heel onderzoekend gedicht, goed doordacht. Ik had niet gedacht dat ze pas 20 is." Volgens gedichtenkenner John Jansen van Galen: "Het gedicht zit boordevol ideeën die je op een andere gedachte brengen over het leven".

Maar daar was Else helemaal niet mee bezig, ze schreef het gedicht in een middag. "Ik heb er niet eens echt over nagedacht. Ik heb gewoon een beetje zitten associëren bij het idee van stoppen en doorgaan."

Else Kemps

Het is overigens niet de eerste keer dat ze meedeed: "Ik doe al drie jaar mee; dit keer ging ik voor de top 100." Else doet ook mee aan Poetry Slam, waar ze meerdere keren won. Haar grote helden? Dichter Allan Ginsberg en Spinvis.

Sziget Festival

De winst levert haar 10.000 euro op. "Gistermiddag heb ik in een opwelling twee vrienden een vakantie beloofd als ik zou winnen. Ik vrees dat ik m'n belofte moet nakomen."

Giel Beelen vroeg Else vanmorgen op 3FM waar ze dan naartoe zou willen? "Naar Sziget. Vorig jaar kon ik dat niet betalen." Dat kan ze nu dus wel, maar Giel deed er nog een schepje bovenop: hij regelt de entreetickets.

Deel artikel: