ANP

Gratis koffie uit protest tegen Starbucks

GroenLinks-jongeren hebben gratis koffie uitgedeeld voor de deur van Starbucks-filialen in Nederland. Ze protesteren tegen de belastingdeal die de Nederlandse staat met het bedrijf gesloten heeft. Dankzij deze deal betaalt Starbucks nauwelijks belasting over de winst.

"Er is hier heel veel aandacht geweest, maar we zijn verbaasd dat er geen effect lijkt te zijn", zegt Noortje Blokhuis van GroenLinks-jongerenorganisatie DWARS. "Mensen blijven kopen bij Starbucks. Je kan ook naar een lokale koffiezaak gaan, die wel gewoon belasting betaalt. "

DWARS-jongeren delen koffie uit

Hoe zat het ook alweer met de Starbucks-deal?

Nederland geeft sinds 2009 miljoenen euro's belastingvoordeel aan Starbucks. Dankzij een ingenieuze constructie, die goedgekeurd is door Nederland, betaalt het Amerikaanse koffiebedrijf slechts over een klein gedeelte van de winst belasting.

Voorbijgangers die een gratis bekertjes koffie in de handen gedrukt krijgen, zijn in ieder geval tevreden. "Ik kan me ook wel vinden in de boodschap", zegt er eentje. "Wij moeten, zeker als voorzitter van de EU, een goed voorbeeld stellen en dat doen we nu niet."

Starbucks kwam in Utrecht nog met een kleine ludieke tegenactie: daar ging een medewerker de straat op om ook koffie uit te delen.

NOS / Ivo Duijsings
De jongeren van DWARS deelden gratis koffie uit

Deel artikel: