Sauna

Sauna schakelt camera's uit

Meerdere sauna's passen hun camerabeleid aan, naar aanleiding van een brief van de Autoriteit Persoonsgegevens. Die waarschuwt sauna's vandaag die camera's hebben hangen op plekken waar gasten naakt lopen. Dat mag niet.

Sowieso een sauna in Haarlem. "Vanwege de veiligheid hebben we een gesloten camerasysteem", zegt de eigenaar van Sauna van Egmond in Haarlem in een reactie tegen de NOS. "We hebben zelf geen brief ontvangen. Maar mocht het kloppen, dan gaan we het op korte termijn aanpassen. We willen geen dingen doen die volgens de wet niet mogen."

Veelgestelde vragen

Sauna Thermen Houten haalt de (kapotte) camera helemaal weg. "Wij hebben een camera hangen die is aangesloten op een recorder die eerder bij brand verloren is gegaan. Deze brief doet ons besluiten om niet de recorder te vervangen, maar de camera weg te halen."

Een sauna in Bussloo heeft aangekondigd nog eens naar het camerabeleid te kijken: "We gaan het cameraprotocol zo nodig doorlopen en aanpassen."

Verschillende sauna's schrijven op hun website over hun camerabeleid. Volgens een sauna in Den Bosch zijn die nodig om ongewenst gedrag te voorkomen. "Bij de ingang wordt de gast hier door middel van borden op attent gemaakt."

Hotstone behandeling

Dummies

De branchevereniging Sauna en Wellnes Nederland zegt dat het gebruik van camera's geen beleid is: "We willen ook niet dat gasten filmen, dus doen we dat zelf ook niet. Alleen op parkeerplaatsen en bij de receptie."

En wie in Elysium, de Zwaluwhoeve of de Veluwse Bron camera's ziet hangen in de kleedkamer, hoeft zich geen zorgen te maken, zegt de overkoepelende organisatie International Wellness Resorts: die zijn nep.

"We filmen alleen op plekken waar mensen niet naakt zijn. We hebben wel wat dummies hangen, voor de veiligheid: dat zijn niet-werkende camera's. Maar gezien dit soort publicaties gaan we die waarschijnlijk weghalen. Aan de andere kant: we hebben nooit klachten gekregen van mensen die zich bekeken voelden."

Deel artikel: