Agenten in buurlanden

Zo zijn agenten in omringende landen bewapend

150 Nederlandse agenten krijgen pistoolmitrailleurs. De Nationale Politie gaat ze versneld trainen om de wapens te kunnen gebruiken. De agenten moeten openbare plekken zoals stations en winkels gaan bewaken.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hoe zit dat in andere landen?

Nederland is niet de eerste hierin: in omringende landen kom je zwaarbewapende agenten al langer tegen. Een overzicht van hoe agenten er in het buitenland bij lopen:

Franse politieagent in Parijs

Frankrijk

Sinds de aanslag op Charlie Hebdo zijn de Franse agenten die openbare doelen bewaken, zwaar bewapend. Ze dragen kogelvrije vesten en geweren. "Agenten staan met de vinger naast de trekker", vertelt correspondent Ron Linker. "Dus ze staan echt klaar om hun wapen te kunnen gebruiken."

In Frankrijk wordt aan een wet gewerkt waarmee agenten uit zichzelf mogen schieten in dreigende situaties. Nu is het nog zo dat er eerst op hen moet worden geschoten. "Sinds de aanslagen hebben politievakbonden voor die wetsverandering gepleit, omdat agenten ook het doelwit waren van de aanslagen", zegt Linker.

Op dit moment geldt nog een noodverordening in Frankrijk en daarom lopen er militairen rond op toeristische plekken. Die verordening geldt tot 26 februari. "Dat wordt vast verlengd tot en met het EK voetbal", denkt Linker.

Agent in het Belgische Molenbeek

België

In België geldt dreigingsniveau 3 sinds de aanslagen in Parijs. Dat is het één-na-hoogste niveau. Dat houdt in dat de agenten zwaarder zijn bewapend dan normaal. Ze dragen nu zichtbaar een pistoolmitrailleur, terwijl ze normaal gesproken alleen met een pistool en wapenstok over straat gaan.

"Maar vergeleken met de militairen die nu rondlopen, vallen die zwaarbewapende agenten in het niet", zegt correspondent Joris van Poppel. "De militairen zien er een stuk afschrikwekkender uit en dragen nog zwaardere wapens."

Elke maand wordt het dreigingsniveau opnieuw bepaald, maar het is niet duidelijk of agenten bij een lager dreigingsniveau met zware wapens rond blijven lopen. "Een korpschef kan wel altijd zelf bepalen of 'zijn' agenten zware wapens mogen dragen", vertelt Van Poppel. "Zo zijn de agenten in de Joodse Diamantbuurt in Antwerpen altijd zwaarder bewapend."

Politie in Londen

Groot-Brittannië

De Britten zijn terughoudender dan de Fransen en de Belgen. Agenten hebben doorgaans een wapenstok en een taser, maar geen vuurwapens op zak. Het bewapenen van agenten met vuurwapens ligt gevoelig, ook na de aanslagen in Parijs. Een kleine 6000 agenten dragen een vuurwapen.

Tot Parijs nam dit (de laatste vijf jaar) met zo'n 1000 agenten af. Maar nu komen er toch weer 600 bewapende agenten bij. Ze dragen onder meer pistolen en semi-automatische machinegeweren.

Ze worden ingezet bij evenementen, staatsbezoeken en je kan ze tegenkomen op drukke stations.

Agent van speciale politie-eenheid Londen

Bij grote dreigingen zet Groot-Brittannië speciale eenheden in. Zij zijn uitgerust met extra bepantsering en hebben 50 tot 70 extra kogels.

Politie in Dusseldorf

Duitsland

De politie in Duitsland is verdeeld in vier categorieën. De eerste is de 'gewone' politieagent, die net als in de meeste Europese landen een pistool, handboeien, pepperspray en een wapenstok bij zich heeft. Dan heb je een ondersteuningsgroep: die agenten dragen naast de standaard wapens ook zwaardere wapens, zoals een pistoolmitrailleur.

Ook heb je arrestatieteams (die horen bij een speciale eenheid) die behalve zwaardere wapens ook precisiewapens dragen. "Snipers gebruiken die en kunnen hiermee van langere afstand een doelwit raken", vertelt Jaap Timmer, lector Veiligheid aan de VU.

De antiterreureenheid is het zwaarst bewapend. Die gebruikt onder meer automatische vuurwapens, explosieven en precisievuurwapens.

"In Duitsland hebben agenten een wat beperktere bevoegdheid dan in Nederland", zegt Timmer. "Ze mogen pas schieten om iemand aan te houden, als die verdacht wordt van een geweldsmisdrijf, niet ingaat op arrestatiebevelen én als de situatie levensbedreigend is."

Deel artikel: