Loonstrookje binnen? Hier moet je op letten

Het komt geregeld voor dat er iets niet klopt op je loonstrook, zegt vakbond CNV Vakmensen. Maar hoe controleer je of je werkgever de juiste berekeningen heeft gemaakt? Wij leggen het uit met hulp van drie experts en zeven slechte stockfoto's.

Grote kans dat jij eind vorig jaar een beoordelingsgesprek hebt gehad en een salarisverhoging of bonus hebt gekregen. Het is volgens de experts goed om te controleren of die wijzigingen echt zijn doorgevoerd: "Het zou zuur zijn dat je recht hebt op een loonsverhoging en dat die niet correct is doorgevoerd", zegt Maarten van Panhuis van verloningsbedrijf Timeflex en de site kloptmijnloon.nl.

Het verwachte jaarloon wordt vastgesteld op basis van het bedrag dat je het jaar ervoor verdiende. "Als je halverwege het jaar in dienst bent gekomen of flexibele uren werkt, kan dat verwachte jaarloon erg afwijken van het aantal uren dat je echt werkt", zegt Van Panhuis. En dat heeft weer invloed op de voorlopige belastingaanslag van het jaar daarop. "Als je dat wil corrigeren, ben je anderhalf jaar verder", aldus Panhuis. "Het is dus goed om dat vooraf te checken."

In veel bedrijven worden overuren gemaakt of krijg je een toeslag voor avond- of nachtdiensten. Al die uren moeten worden doorgegeven en geregistreerd en dat is nou eenmaal mensenwerk. "Controleer dus goed of alle overuren gerekend zijn en of de juiste toeslagen zijn toegekend", zegt Dik van Leeuwerden van salarisverwerker ADP.

"Je hebt bijvoorbeeld weekendtoeslagen, avondtoeslagen en ploegentoeslagen", zegt Gijs Dupont van CNV Vakmensen. "We zien regelmatig dat mensen de avondtoeslag krijgen voor uren in de nacht, waar een hogere toeslag geldt."

Ook bij de berekening van het vakantiegeld gaat het wel eens mis. "Wij hadden nog niet zo lang geleden een man die eigenlijk recht had op een hoger percentage vakantiegeld", zegt Dupont. "We hebben uiteindelijk vijf jaar kunnen terugvorderen; hij kreeg in totaal ruim 7500 euro terug." Altijd goed om te checken of het percentage op je loonstrook klopt met dat in je arbeidsovereenkomst en/of cao dus.

Dan heeft Maarten van Panhuis van verloningsbedrijf Timeflex nog een tip voor flexwerkers: check of je wel genoeg vakantiedagen krijgt. Werkgevers ronden bij onregelmatige diensten soms het aantal vakantiedagen naar boven of naar beneden af en dat kan ongunstig uitpakken. "Bereken daarom niet per dag, maar per uur wat je aan vakantiedagen opbouwt."

In de cao staan de afspraken rond het pensioen: welk percentage jij betaalt en welk percentage je werkgever afdraagt. "Meestal is dat fifty fifty", zegt Dupont. "Maar soms betaalt de werkgever wel wat meer. Het is goed om dat na te gaan, want het heeft effect op je nettoloon."

Volgens Van Panhuis zijn de pensioenen wel een erg ingewikkelde zaak voor de leek. "Je kan het bijna niet zelf controleren. Als je het echt goed wil checken, moet je er eigenlijk een expert naar laten kijken."

Iedereen die werkt hoeft over een deel van het salaris geen belasting te betalen. Dat heet de loonheffingskorting. Als je meerdere banen hebt, moet je goed opletten dat je die korting maar bij één werkgever aanvraagt. Anders krijg je in totaal te veel loonheffingskorting en moet je achteraf weer een bedrag terugbetalen.

"Dan doe jezelf de das om, want over dat bedrag moet je misschien rente betalen", zegt Van Panhuis. "Zet de loonheffingskorting in op het hoogste loon, want dan krijg je de grootste korting."

Verrassing: deze maand is je salaris hoogstwaarschijnlijk hoger dan normaal. Dat komt door de nieuwe belastingregels: de belasting over je loon is omlaag gegaan.

Juich niet te vroeg, want in april ontvang je waarschijnlijk weer wat minder loon. De nieuwe belastingregels werden vorig jaar namelijk op het allerlaatste moment goedgekeurd, maar waren wel iets anders dan verwacht.

Daardoor hebben niet alle salarisbedrijven tijd genoeg gehad om de nieuwe berekeningen door te voeren. Komende maanden ontvang je iets te veel nettosalaris en in april wordt het te veel ontvangen bedrag weer ingehouden op je loon. In totaal is je nettosalaris waarschijnlijk nog altijd hoger.

Wil je deze belastingwijziging checken? Dat is volgens Van Leeuwerden erg lastig. "Je mag er echt van uitgaan dat deze wijzigingen goed zijn doorgevoerd. Je kan de belastingadviseur van je bedrijf wel vragen je uit te leggen welke tabellen voor jou gelden."

Deel artikel: