Het lichaam van Michael Brown na het schietincident met agent Darren Wilson in Ferguson

Deze app stuurt bij elke politiedode in de VS een push

Levi Wilson, Vasilios Katsouras, Eric Provost, Jordan Szymanski, Timothy Carruthers, Jim Redmond, Timothy Albert. Personen uit heel de Verenigde Staten. Allen zijn de afgelopen week overleden, nadat ze waren getroffen door een politiekogel. Als je de app Archives + Absences gebruikt, wist je dat al.

Archives + Absences is het nieuwste project van de Amerikaanse onderzoeker Josh Begley. Telkens als ergens in de VS iemand wordt doodgeschoten door een agent, stuurt de app je een pushbericht met alleen de naam van het slachtoffer. In de app staan al die namen onder elkaar, gesorteerd op datum.

Begley werkt als onderzoeker voor het online tijdschrift The Intercept en werkt als kunstenaar aan projecten op basis van data. Een van die projecten is het Twitter-account @Dronestream. Daar tweet hij over iedere drone-aanval van de Verenigde Staten die te vinden is, schrijft Technically. De meeste van die aanvallen zijn in Jemen, Somalië en Pakistan.

Hetzelfde doet Begley nu dus met politiedoden. De data voor die 'doden-pushes' haalt Begley uit een overzicht van The Guardian, The Counted. Dat is een database met allerlei informatie over gedode mensen door politiegeweld.

Voor The Intercept werkte Begley ook al aan andere projecten over politiegeweld in de Verenigde Staten. Officer Involved bijvoorbeeld. In dat project laat hij via Google Maps de plekken zien waar iemand werd neergeschoten door een agent.

  • Google Maps
  • Google Maps
  • Google Maps
  • Google Maps
  • Google Maps
  • Officer Involved

Deel artikel: