Meat on Monday

Wageningse studenten protesteren tegen vleesarme kantine

Studenten van de Wageningen University die snakken naar een kommetje kippensoep, saucijzenbroodje of broodje plakje ham, vangen op maandag in de universiteitskantine bot. De universiteit doet namelijk mee aan het initiatief Meatless Monday.

Een aantal studenten vindt het raar dat de universiteit studenten dwingt om vegetarisch te eten. Daarom protesteerden ze vandaag - in hotdogpak - bij de universiteit. Om hun punt kracht bij te zetten, deelden ze 700 gehaktballen uit.

De universiteit startte vorig jaar mei een proef met de wekelijkse vegetarische kantine. Het was een idee van de green office, die zich bezighoudt met het duurzamer maken van de universiteit. In oktober werd besloten om definitief elke maandag 'vleesarm' eten te serveren, nadat uit een enquête was gebleken dat er genoeg enthousiaste reacties waren.

Pasta met pesto

"We komen in actie omdat we vinden dat mensen zelf kunnen nadenken, zeker op de universiteit", zegt Dave, die het hele weekend ballen heeft gerold.

De demonstranten van 'Meat on Monday'

"We zijn niet per se tegen minder vlees, maar je moet gewoon zelf de keuze maken", vindt Dave. "De groenere keuzes komen dan waarschijnlijk uit jezelf. Als de universiteit het je oplegt, raak je een beetje in verzet. Dan denk je: dan neem ik zelf wel 3 kilo vlees mee."

Een andere vleesliefhebber is ook voor 'Meat on Monday'. "Ik heb hier een maandag gegeten en toen kreeg ik een bord met pasta met pesto eroverheen. Dan ontbreekt er toch wel iets. En je betaalt er toch redelijk veel voor, zeker als student."

De Wageningse persvoorlichter Simon Wink laat aan De Gelderlander weten dat hij discussie juist aanmoedigt: "Dat gebeurt nu op vriendschappelijke en begripvolle wijze." Ook wijst hij erop dat iedereen op maandag zelf brood met vlees kan meenemen.

De universiteitskantines in Wageningen zijn overigens op maandag niet helemaal meatless: er zijn nog broodjes met vlees of vis verkrijgbaar. Ook de kroket bleek te populair om van het menu te halen.

Deel artikel: