Het controlecentrum van Rijkswaterstaat

Meeste spookrijders in Noord-Brabant

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

De provincie Noord-Brabant had vorig jaar verreweg de meeste spookrijders, blijkt uit meldingen bij de VerkeersInformatieDienst (VID). De dienst kreeg in 2015 ongeveer 104 meldingen en in 22 procent van de gevallen ging het om een snelweg in de Brabantse provincie.

In de provincies Utrecht en Zeeland waren in 2015 het minste aantal spookrijders. Het totaal aantal spookrijders blijft de afgelopen jaren min of meer gelijk.

"Een verklaring is dat Brabant veel snelweglengte heeft. En spookrijden gebeurt meestal op de snelweg", zegt Patrick Potgraven van de VID. Toch heeft Noord-Brabant in verhouding tot het aantal snelwegkilometers meer spookrijders dan andere provincies, net als Limburg en Groningen. Utrecht heeft relatief gezien het minste last van spookrijders.

Dat kan volgens Potgraven komen doordat het in Utrecht drukker is dan in veel andere provincies. Een bestuurder gaat namelijk eerder de mist in als er weinig andere weggebruikers zijn. Doordat je niet achter andere auto's kan aanrijden, rijd je eerder de verkeerde kant van de snelweg op. Dat is ook de reden waarom er in het weekend meer spookrijders zijn dan doordeweeks.

Er is niet heel veel onderzoek gedaan naar wie nu precies die spookrijders zijn. Uit een onderzoek naar bestuurders in de jaren 90, blijkt dat een derde van alle spookrijders ouder is dan 70 jaar en dat ook jongeren relatief vaak de verkeerde kant de weg op rijden.

"Bij ouderen gaat het vaak om een vergissing. Ze rijden per ongeluk een afrit op", zegt Peter van der Knaap, directeur van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). "Jongeren zijn in zo'n situatie vaak onder invloed van alcohol. Dan hebben ze bijvoorbeeld een afslag gemist en keren ze op de snelweg zodat ze niet hoeven om te rijden."

  • Harro Brouwer/ NOS
    De verkeerscentrale van Rijkswaterstaat
  • Harro Brouwer/ NOS
    De verkeerscentrale van Rijkswaterstaat
  • ANP

Recent onderzoek over spookrijden heeft SWOV niet, omdat het geen prioriteit heeft. Slechts 0,1 procent van alle geregistreerde ongevallen zijn ongelukken door spookrijders, maar het zijn volgens SWOV vaak wel ernstige ongelukken. Elk jaar komen tussen de 5 en 10 mensen om bij een ongeluk dat is veroorzaakt door een spookrijder.

  • Eastview media
    De spookrijder reed met 120 kilometer per uur tegen het verkeer in
  • FQ Vision
    De twee auto's op de A58 bij Rucphen
  • AS Media
    Het nachtelijk ongeluk op de A2
  • DNP
    Hulpdiensten op de plek van het ongeluk

Deel artikel: