Jongen leest op zijn smartphone in Yangon

Aung San Suu Kyi: kom van dat internet af

Het is alweer ruim twee maanden geleden dat hét icoon van Myanmar, Aung San Suu Kyi, met haar partij NLD de eerste vrije verkiezingen in 25 jaar overtuigend won. Tijd om de democratie op te bouwen dus. En daar leidt het internet ontzettend bij af.

Dat schrijft Suu Kyi in een open brief aan de organisatie van een literair festival dit weekend in Yangon. Jongeren verspillen hun tijd met games en sociale media, schrijft ze. "Onze manier van leven verandert door technologische ontwikkelingen. Onze kinderen verspillen een hoop tijd aan computerspelletjes, het internet en sociale media."

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi

Boze oude tante

Hoewel het klopt dat jongeren sinds een jaar of vijf enthousiast aan het internetten geslagen zijn, klopt het beeld van tijd verspillende jongeren niet, zegt correspondent Michel Maas. "Suu Kyi gedraagt zich hier een beetje als een boze oude tante. Volgens haar moeten jong-volwassenen zich bezighouden met de wederopbouw van het land."

Sociale media in Yangon

En het is niet gezegd dat ze dat niet doen, maar voor Suu Kyi is het internet iets anders dan voor jongeren. "We hebben een idool van haar gemaakt, een grootheid. Maar intussen is ze ook al 70", zegt Maas. "De laatste twintig jaar had ze huisarrest; ze heeft met de jeugd nooit contact opgebouwd. En haar partij is oud geworden met haar, ze is altijd omringd gebleven door haar kern van vertrouwelingen."

Kort gezegd: voor Suu Kyi is het internet een wapen in de strijd, niet iets gezelligs om contacten mee te onderhouden of spelletjes te spelen.

Blokkades

Tot vijf jaar geleden kon je in Myanmar niet op Facebook, YouTube en Google. "Maar bij elk internetcafé kreeg je tips om die overheidsblokkades te omzeilen", zegt Maas. "Die blokkades zijn gaandeweg versoepeld. Je hebt nu een nieuwe generatie die z'n weg goed kan vinden op internet."

Internetten in een vluchtelingenkamp in Sittwe

Smartphones konden vroeger duizenden dollars kosten, nu zijn ze wijdverspreid. "Ze hebben smartphones met 3G. Dat gaat langzaam, maar het werkt."

Ondanks dit waarschuwende vingertje van Suu Kyi is ze nog steeds de hoop van de nieuwe natie. "90 procent van de bevolking heeft op haar gestemd, dat kan ze met zo'n brief niet verpesten", aldus Maas. "Maar ze had beter haar mond kunnen houden."

Deel artikel: