NOS Op 3
Reuters

Twintig acteurs en actrices maken eind volgende maand kans op een Oscar. Wat meteen opvalt: ze zijn allemaal blank. Via de hashtag #OscarsSoWhite klagen filmliefhebbers over het gebrek aan donkere genomineerden. Is die kritiek terecht? We vroegen het vier filmjournalisten.

Geen topjaar

De hele discussie rond het aantal donkere genomineerden is volgens filmrecensent Ab Zagt gezeur. "Ik begin er best een beetje moe van te worden. Wie kritiek heeft, moet zelf maar eens aangeven welke zwarte acteur dit jaar kans had moeten maken op een beeldje." Filmjournalist Robbert Blokland denkt dat 2015 niet het jaar was van de donkere filmacteurs. "Dat kan gebeuren, maar het is natuurlijk wel opvallend dat ze allemaal ontbreken op de lijst van genomineerden."

De jury

De Academy, die de filmprijzen jaarlijks uitreikt, bestaat vooral uit oudere blanke mannen. "Het is echt een dinosaurus-organisatie", zegt recensent Ruben van Eijl. "De gemiddelde leeftijd van de stemmers is 63 jaar. Ik weet niet of die juryleden iets met films over boksen of rapmuziek hebben", waarmee hij doelt op de films Creed en Straight Outta Compton.

Filmjournalist Marco Weijers denkt dat de Academy onbewust zwarte acteurs uitsluit. "Ik weet niet goed hoe je dit probleem kan oplossen. Het is in ieder geval erg dat dit het tweede jaar op rij is waarin er geen enkele donkere acteur of actrice kans maakt op een felbegeerde Oscar."

Racisme?

"Het is heel wrang, maar blanke acteurs vallen bij de Oscars nog altijd het vaakst in de prijzen", zegt Blokland. Hij verwacht dat het tientallen jaren duurt voordat dat probleem is verholpen. "Het Nederlands Filmfonds wil er zelfs regels voor opstellen, zodat er straks meer donkere acteurs worden gecast." Toch denkt Ruben van Eijl dat zwarte acteurs steeds meer erkenning krijgen. "Dat zie je bijvoorbeeld bij tv-series zoals Empire, daar is die verandering al heel erg doorgevoerd."

Kanshebbers met een kleurtje

Volgens de recensenten zijn er drie donkere acteurs die best kans hadden mogen maken op een Oscar. Robbert Blokland tipt O'Shea Jackson Junior voor z'n rol in Straight Outta Compton. De zoon van rapper Ice Cube speelt z'n eigen vader in een film over een bekende hiphop-groep.

Ruben van Eijl had Michael B. Jordan graag teruggezien op de lijst van genomineerden. In de boksfilm Creed wordt Michael B. Jordan getraind door niemand minder dan Rocky Balboa. Volgens de filmkenner had Jordan's rol zeker een Oscar-nominatie verdiend.

De Netflix-film Beasts of No Nation maakte afgelopen jaar grote indruk op filmjournalist Marco Weijers. Vooral de rol van de 16-jarige Abraham Attah als kindsoldaat had volgens hem een Oscar-nominatie moeten krijgen.

STER reclame