Alan Rickman

Dit deed Alan 'Sneep' Rickman nog meer

#RIPSnape, zo wordt het overlijdensbericht van de Britse acteur Alan Rickman gedeeld op Facebook en Twitter. Professor Sneep is zonder twijfel Rickman's meest bekende rol. Maar voordat hij de sinistere docent van Harry Potter speelde, had Rickman nog tientallen andere filmrollen, vaak als slechterik. We zetten er 9 op een rij.

1. Die Hard - Hans Gruber

"I'm going to count to three, there won't be a four... Give me the code."

Een Brit die een Duitse terrorist speelt, in Hollywood kan dat gewoon. Het is een van de eerste rollen van Rickman in Amerika.

2. Robin Hood: Prince of Thieves - The Sheriff of Nottingham

De slechterik in Robin Hood? Juist: the Sheriff of Nottingham. "I'll cut out Robin Hood's heart with a spoon."

3. Dark Harbor - David Weinberg

Alan Rickman speelt een advocaat met een getroebleerd huwelijk. Zijn vrouw ontwikkelt gevoelens voor een lifter en overleeft de film niet. Rara wiens schuld dat is:

4. Dogma - Metatron

In deze film ontzegt hij als stem van God twee engelen, gespeeld door Matt Damon en Ben Affleck, de toegang tot de hemel. "Or you do what exactly? Hit me with that fish?"

5. Sense and Sensibility - Colonel Brandon

Alan Rickman speelt een echte gentleman die hopeloos verliefd is op Marianne. Zij ziet hem eerst niet staan, maar trouwt op het eind van de film toch met hem.

6. Love Actually - Harry

Geen twijfel over mogelijk, Harry is fout. Hij koopt een duur presentje voor z'n wulpse assistente Mia en zijn vrouw krijgt een cd. "Could we be quite quick please?"

7. Perfume - Antoine Richis

Dat Rickman ook meer kan dan foute mannen spelen, bewijst hij in Perfume, waarin hij zijn dochter tevergeefs probeert te beschermen voor de moordlustige parfummaker Grenouille. Onder meer door hem te martelen.

8. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy - Marvin

Alan Rickman speelt geen slechterik, maar een depressieve robot die constant zeurt. "Life? Don't talk to me about life!"

9. Harry Potter - Sneep

"Pity. Clearly, fame isn't everything, is it, Mr. Potter?" Zeven boeken lang was Sneep de sinistere, valse docent en plaaggeest van Harry Potter op Zweinstein. Een echte slechterik, maar Alan Rickman wist wel beter. Hij wist vanaf het begin van een van de grootste plottwists in de filmserie:

Deel artikel: