Roni Bintang / EPA

Ooggetuige Jakarta: het ging allemaal heel snel

De aanslag in Jakarta werd gepleegd op een belangrijk kruispunt midden in het zakendistrict van de Indonesische hoofdstad. De Nederlander Jasper Bouman kent het gebied goed; hij woont en werkt sinds 18 jaar in Jakarta als horeca-ondernemer.

"Er staan veel wolkenkrabbers, luxe hotels en ambassades. De weg waar werd geschoten is zo ongeveer de hoofdstraat van Jakarta, die de stad van noord naar zuid verbindt. Het is echt een high profile-gebied, waar veel westerlingen en toeristen komen."

De Nederlandse ondernemer heeft zes kroegen in Jakarta, waar geregeld westerse toeristen en zakenlieden komen. "Bij ons zit de angst er toch wel in dat we een doelwit kunnen worden. Want als ze het op westerlingen gemunt hebben, komen ze hier vroeg of laat uit. Voor de feestdagen hadden we onze veiligheidsmaatregelen al opgeschroefd."

Amhar Syakib
De straat werd kort na de aanslag afgesloten. Rechts het gebouw waar de Starbucks zit

Het ging allemaal heel snel. Terug in het hotel hoorden we pas wat er precies aan de hand was.

Amhar Syakib (22)

Om de hoek bij het kruispunt waar de aanslagen werden gepleegd, is een populair backpackersgebied met veel restaurantjes. De 22-jarige Amhar Syakib uit Rotterdam wilde daar met familie gaan eten, toen er achter hem tumult uitbrak.

"We zagen mensen onze kant op rennen, terwijl de straat waar we net doorheen waren gelopen door de politie werd afgesloten. We wisten toen nog niet wat er was gebeurd; het ging allemaal heel snel. Terug in het hotel hoorden we pas wat er precies aan de hand was."

Veel appen met Nederland

In de Nederlandse gemeenschap in Jakarta wordt verslagen gereageerd op de aanslag. Jasper Bouman, die ook de bomaanslagen van 2009 op het Indonesische Ritz-Carlton meemaakte, ziet overeenkomsten met zes jaar geleden.

"Er wordt ge-appt en gebeld naar Nederland om te zeggen dat alles goed gaat. Verder blijven de meesten vandaag binnen. Het is toch best een schok voor veel mensen, vooral voor de Nederlanders die hier nieuw zijn. Ik denk dat het besef voor hen nog moet komen."

Voor Amhar Syakib, die in Jakarta op familiebezoek is, zit de schrik er goed in. "Eergisteren heb ik daar nog zitten eten. Het voelt toch heel raar om zo dichtbij te zijn als er zoiets vreselijks gebeurt. Ik zal voorlopig nog niet slapen."

Deel artikel: