NOS Op 3

De Britse student Lucy Hill van 21 ligt in een ziekenhuis in Thailand na een brommerongeluk. Ze heeft al een aantal operaties achter de rug. Om in leven te blijven heeft ze bloedtransfusies nodig, maar het ziekenhuis heeft onvoldoende van haar zeldzame bloedtype A- op voorraad. 

Haar reisgenoot Lauren Hall plaatste daarom online een oproep aan backpackers die in de buurt zijn. 'Heb je hetzelfde bloedtype? Kom dan naar het ziekenhuis in Chiang Mai en doneer je bloed.'

Lauren vertelde aan de BBC dat het bloed op was in het ziekenhuis. "Het was heel eng, daarom heb ik de oproep online gezet. Ze ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar ze is stabiel en we hebben nog steeds bloed nodig." 

Nederlander

De Nederlandse Tjakko Dijk wilde bloed doneren, hij heeft bloedgroep A-, maar liep aan tegen de regelgeving in Thailand. Daar mogen homoseksuelen geen bloed doneren. In Nederland mogen homo's pas bloed doneren als ze een jaar geen seks hebben gehad. 

"Heel erg jammer", zegt Tjakko. "Je zou verwachten dat in deze levensbedreigende situaties die regels niet zouden gelden, maar dat was dus wel zo." Ondanks dat, stond het kippenvel vanochtend op Tjakko's armen: "Dat zo veel mensen gehoor gaven aan de oproep om te doneren, dat is fantastisch om te zien."

Ongeluk

Lucy had een ongeluk met een brommer, ze droeg een helm maar had uiteindelijk alsnog een bloeding in haar hersenen en ernstige verwondingen op de rest van haar lichaam, vertelt Lauren. 

Het bloedtype van Lucy, A-, is heel erg zeldzaam in Thailand, maar komt in Europa meer voor. Daarom richten ze al hun hoop op westerse backpackers. En die reageren massaal: "Ik weet niet eens hoeveel mensen al naar het ziekenhuis zijn gekomen om Lucy te helpen. Als het niet in de tientallen loopt, dan loopt het wel in de honderd."

Inmiddels zouden er volgens berichten op Facebook rijen staan voor het ziekenhuis.

Lauren is overweldigd door de steun die ze nu krijgt. "Het is fenomenaal. Na het ongeluk van Lucy voelde me ik eenzamer dan ik me ooit heb gevoeld, maar al deze hulp is fantastisch."

STER reclame