NOS Op 3
ANP

Geen traditionele bierdouche meer bij de uitreiking van de popprijs op Eurosonic Noorderslag. Tijdens de bekendmaking van de winnaar, zaterdag in de Oosterpoort in Groningen, mag er geen drank de Grote Zaal in. Artiesten bekogelen met bier is echt niet meer van deze tijd, vindt de organisatie.

Bier moet je drinken en niet gooien. En ik vind het respectloos naar de artiest, dat vooral.

Peter Sikkema - Eurosonic Noorderslag

De Popprijs gaat elk jaar naar een band of artiest die veel heeft betekend voor de Nederlandse popmuziek. "We zitten er al een aantal jaren een beetje mee. Je geeft een artiest een prijs, dus het moet voor hem of haar ook een feestje zijn. Als je dan met bier bekogeld wordt, kun je er toch niet echt van genieten", zegt Peter Sikkema van Eurosonic Noorderslag. 

Om het verbod te handhaven gaat de organisatie het publiek vragen om ermee te stoppen. Daarnaast mogen er geen drankjes meer de zaal in. "Volgens mij is het voor het publiek ook veel leuker als je vooraan staat, dat je niet ineens een biertje in je nek krijgt. Het gros van de mensen zal er alleen maar blij mee zijn."

Vorig jaar waren de Common Linnets de laatste die met bier bekogeld werden. 3FM-dj Giel Beelen werd toen boos op het publiek.

Schade

Giel noemde het belachelijk dat allemaal instrumenten ingepakt zijn in plastic, omdat 'een stel onbeschofte gasten met bier gooien'. Er is ook al het een en ander kapot gegaan door de bierdouche, vertelt Sikkema: "Een mengtafel heeft wel eens schade opgelopen, maar ook apparatuur van artiesten. Dat is zonde." 

"Volgens mij is dit het goede moment dat we hier eens mee gaan stoppen en dat we het ook op een leuke manier voor de artiesten gaan vieren. En dat het weer over muziek gaat en niet over hoeveel bier een artiest over zich heen heeft gekregen."

Dit is een verhaal van NOS op 3. Meer zien? Kijk op nosop3.nl

STER reclame