selfieaap

Pech voor de aap: hij kan z'n selfie niet claimen

Het Makaak-aapje dat ooit selfies maakte met een fototoestel, heeft pech. Volgens een rechter in San Francisco kunnen de fotorechten niet geclaimd worden door de aap omdat hij een dier is. En dieren kunnen nu eenmaal niet zeggen: 'die foto is van mij'.

De foto's waar het allemaal om draait, zijn genomen tijdens een trip in 2011 van de Britse natuurfotograaf David Slater naar Sulawesi in Indonesië. Hij was bezig met een reportage van de zeldzame aapjes toen één van hen er met de camera vandoor ging.

Tegen de Daily Mail zei hij destijds dat de aapjes vooral de flitser interessant vonden.

Ze trokken in het begin steeds hun mondhoeken op. Waarschijnlijk was het de eerste keer dat ze de reflectie van hun tanden en mond zagen.

David Slater, natuurfotograaf van wie de apen de camera afpakten.

De foto's later doken later overal op, onder andere op Wikipedia. Fotograaf Slater vond dat de foto's van hem waren, omdat de foto's met zijn camera waren gemaakt tijdens zijn reis. Hij probeerde mensen en bedrijven voor de rechter te slepen die de foto's publiceerde.

De rechter gaf hem geen gelijk. De aap had de foto's genomen en omdat apen geen auteursrecht kunnen hebben, zijn de foto's dus rechtenvrij.

Maar daar was Dierenrechtenorganisatie, PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), het niet mee eens. Die vond dat de aap zelf de eigenaar van de foto's was, omdat het selfies waren.

Vorig jaar spande die een rechtszaak aan. PETA wilde dat alle opbrengsten van de foto's naar de aap zouden gaan, die intussen Naruto werd genoemd.

Maar de Amerikaanse rechter heeft de copyright-wet opnieuw goed tegen het licht gehouden en daar staat in dat dieren geen rechten hebben over de foto's die ze zelf hebben genomen. Dus dat is jammer voor de aap.

Wie nu wel de rechten over de foto's heeft, is onduidelijk. Waarschijnlijk vallen ze nu in het publieke domein en zijn ze dus vrij te gebruiken. Fotograaf David Slater houdt voet bij stuk. Hij verkoopt de foto's op z'n site vanaf een paar pond.

Deel artikel: