Het beeld van Mao Zedong

Metershoog gouden Mao-beeld op Chinees platteland

In de Chinese provincie Henan staat een gigantisch standbeeld van Mao Zedong. Het beeld van de communistisch leider is meer dan 36 meter hoog en kost ongeveer 3 miljoen yuan, omgerekend 427.000 euro. Dat geld is door ondernemers en dorpelingen bij elkaar gelegd.

Het beeld bestaat volgens Chinese media uit staal en beton en is goudkleurig geschilderd.

Het standbeeld van Mao Zedong

De bouw van het standbeeld begon in maart en werd half december afgerond. Liu Jianwu, hoofd van het Mao Zedong Research Centre, zegt tegen de Britse krant The Guardian dat het standbeeld gemaakt is om de leider te herdenken. "In het China van toen stond Mao voor eerlijkheid en rechtvaardigheid, en in de harten van deze 'gewone' mensen staat hij daar nog steeds voor."

Het standbeeld van Mao Zedong

Op internet zijn mensen minder blij met het beeld. "Is het een idee om het geld voor dat beeld te gebruiken om armoede terug te dringen in de regio?", vraagt iemand op Weibo, de Chinese Twitter-variant. Anderen vinden het ironisch dat het beeld is betaald door kapitalisten. En sommigen vinden het beeld gewoon lelijk.

Mao Zedong regeerde van 1943 tot aan zijn dood in 1976. Hij kreeg de schuld voor de dood van tientallen miljoenen Chinezen tijdens de Grote Sprong Voorwaarts, de revolutie die van China een wereldmacht moest maken. Door die revolutie ontstond een enorme hongersnood.

De provincie Henan, één van de armste regio’s van China, was een van de gebieden die het zwaarst getroffen werd door die hongersnood. Volgens sommigen kwamen er toen in dat deel van het land 45 miljoen mensen om.

Deel artikel: