Een Facebook-profiel

Bewijs: je profielfoto is belangrijk als je solliciteert

Dat een goede profielfoto niet alleen belangrijk is voor reacties en likes van vrienden op Facebook, is nu voor 't eerst ook wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat je Facebook-foto bijna net zo veel invloed heeft op je kans op een sollicitatiegesprek als de foto die je bij je cv voegt.

"We hebben valse sollicitatiebrieven verstuurd bij echte vacatures", zegt hoogleraar Stijn Baert. "Als de werkgever die namen googelde, kregen ze maar één zoekresultaat: een Facebook-profiel waar je alleen de profielfoto kon zien."

Mensen met een gunstige foto hadden een 40 procent hogere kans op een uitnodiging.

Hoogleraar Stijn Baert

De onderzoekers gebruikten vier foto's die verschilden qua aantrekkelijkheid en persoonlijkheidskenmerken. Om zeker te zijn dat het écht niet om de brief ging, werden de namen willekeurig aan een brief gekoppeld.

Wat bleek? "De meest gunstige profielfoto kreeg ongeveer 21 procent meer positieve reacties binnen dan de minst gunstige", legt Baert uit. "Bij de 'beste' foto was de kans om uitgenodigd te worden zelfs 40 procent hoger."

 • Universiteit Gent / Stijn Baert
  Nummer 1
 • Universiteit Gent / Stijn Baert
  Nummer 2
 • Universiteit Gent / Stijn Baert
  Nummer 3
 • Universiteit Gent / Stijn Baert
  Nummer 4

De foto's zijn geselecteerd door studenten van de Universiteit Gent. Die beoordeelden de foto's op aantrekkelijkheid en persoonlijkheid. Daar kwam uit dat #1 aantrekkelijk is én een leuke persoonlijkheid heeft. #2 is minder aantrekkelijk, maar heeft wel een leuke persoonlijkheid. #3 komt minder leuk over, maar ziet er wel goed uit. #4 voldeed nergens aan.

Efficiënt

Hoe je overkomt op Facebook is voor veel werkgevers dus erg belangrijk. Baert: "Werkgevers beschouwen informatie van Facebook namelijk als eerlijker, omdat niet iedereen zich ervan bewust is dat werkgevers profielen checken." Dat laatste bleek uit een steekproef op de Universiteit Gent.

Voor de werkgever is Facebook checken ook gunstig: economisch is het efficiënter, omdat het sneller gaat. En het is dus eerlijker, omdat je profiel beter aansluit bij de werkelijkheid dan je in een sollicitatiebrief kunt overbrengen.

Deel artikel: