Wat heb je gemist en wat moet je weten?

Wekdienst van 27 december: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! 't Wordt een wat druilerige dag: er trekt bewolking over het land. In 't noorden valt wat (mot)regen en ook 's middags blijft het daar niet droog. In 't zuiden wel: daar breekt soms de zon door, het word 11 tot 13 graden.

Wat heb je gemist?

In Zuid-Amerika zijn meer dan 120.000 mensen op de vlucht voor overstromingen. In landen als Paraguay, Uruguay en Argentinië zijn rivieren buiten hun oevers getreden, zeker 8 mensen zijn al omgekomen. In de VS zijn door tornado's, regenval en overstromingen ook zeker 27 mensen omgekomen. Het weersverschijnsel El Niño wordt als een van de oorzaken genoemd.

In Chicago heeft een agent per ongeluk een zwarte vrouw doodgeschoten. De 55-jarige Bettie Jones, moeder van vijf, werd gedood toen een agent op een bovenbuurman van de vrouw schoot. De politie in Chicago ligt toch al onder een vergrootglas wegens andere incidenten. Onlangs gingen honderden mensen de straat op, nadat een zwarte tiener was doodgeschoten.

Een Nederlands meisje van 18 heeft spectaculaire beelden gemaakt van bosbranden in Californië. Maaike Maks en haar familie waren op Eerste Kerstdag in een natuurgebied in Los Angeles en reden plotseling door de vlammenzee hieronder:

De bosbranden in de buurt van Los Angeles hebben al een gebied van enkele vierkante kilometers in de as gelegd. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

Verder vandaag...

In Thialf beginnen de Nederlandse schaatsers aan de NK afstanden. Die wedstrijden zijn ook morgen en dinsdag nog te volgen op tv, internet en Teletekst.

Én: er is dan wel niet gevoetbald dit weekend, vanavond is er wel gewoon sport te zien om 19.00 uur, NPO1. Dan wordt in het Studio Sport Jaaroverzicht teruggeblikt op 2015 met uitgebreide interviews met topsporters als Max Verstappen, Dafne Schippers, Sjinkie Knegt en Tom Dumoulin.

De nieuwe Star Wars-film The Force Awakens, breekt record na record. Vandaag brengt de film wereldwijd waarschijnlijk 1 miljard dollar in het laatje - twaalf dagen, nadat 'ie in première ging. Da's een dag sneller dan de vorige recordhouder, Jurrasic World. Producent Disney wil na deze kaskraker nog zeker twee Star Wars-films maken.

Deel artikel: