Donald Trump tijdens het eerste debat tussen Republikeinse presidentskandidaten

Een greep uit de leugencollectie van Donald Trump

Donald Trump heeft een twijfelachtige eer gekregen: hij is gekroond tot Amerika's grootste leugenaar. PolitiFact heeft bijna al z'n uitspraken uitgeroepen tot Lie of the Year. Aan bijna álle 77 uitspraken van Trump die de organisatie heeft onderzocht, mankeerde iets.

Hieronder vijf van Trumps' uitspraken waar volgens PolitiFact helemaal niets van waar is:

Applaus voor 9/11

Trump blijft beweren dat er veel meer potentiële terroristen rondlopen in de VS dan wordt gedacht. Zo zegt 'ie dat hij tijdens de aanslagen van 9/11 beelden zag van duizenden juichende mensen op straat. Maar hoe hard PolitiFact ook zoekt, nergens zijn zulke beelden uit New Jersey te vinden.

"Maar het maakt Trump helemaal niets uit dat 'ie een leugenaar wordt genoemd", zegt correspondent Arjen van der Horst in de VS. "Zijn publiek gelooft voor een groot deel dat Obama een moslim is die in Kenia is geboren." Obama had dan wel een Keniaanse vader, hij is geboren op Hawaï, bovendien is 'ie geen moslim.

250.000 vluchtelingen

Na de aanslagen in Parijs stonden ook politici in de VS op scherp. Trump begon een toespraak op 14 november door te zeggen dat die aanslagen "verschrikkelijk" waren. Hij had het kort over de Syrische terroristen en voegde daaraan toe dat president Obama van plan was 250.000 Syrische vluchtelingen op te nemen.

Pants on fire, schrijft PolitiFact. Trump liegt: het klopt inderdaad dat het aantal vluchtelingen dat de VS in de toekomst opvangt toeneemt. Maar een woordvoerder van het Witte Huis legt uit dat dat gaat om vluchtelingen van over de hele wereld, niet alleen Syrische vluchtelingen. De schatting is dat het aantal stijgt van 70.000 in 2015, naar 100.000 in 2017.

Trump duikt in de moordcijfers

Hieronder een tweet van Trump van een maand geleden:

Van de meeste van die cijfers klopt volgens PolitiFact helemaal geen snars. Het instituut waarvan de cijfers afkomstig zijn, bestaat niet eens. Bovendien gaan de cijfers over 2015, terwijl van dit jaar nog helemaal geen cijfers beschikbaar zijn. De meest recente FBI-gegevens gaan over 2014. En daaruit blijkt in de meeste gevallen heel wat anders:

PolitiFact legde de cijfers van Trump naast de cijfers van de FBI

Arjen: "Ook hiervoor geldt: het maakt Trump niet uit dat het niet klopt. Hij weet precies wat zijn targets zijn, wat de achterban wil horen. Want die achterban heeft 'ie vooral voor zijn nominatie als Republikeinse kandidaat nodig. Straks, als hij heel Amerika moet aanspreken, dan gaan die leugens hem misschien in de weg zitten."

Verkrachters van Mexico naar de VS

Nog zo'n Trump-uitspraak waar volgens PolitiFact niets van klopt: "Mexico stuurt met opzet mensen met kwade bedoelingen naar de VS." Als de presidentskandidaat gevraagd wordt hoe 'ie bij die bewering komt: "Gesprekken met grensbewakers."

De directeur van het Centrum voor Immigratie-onderzoek in de VS, Mark Krikorian, zegt tegen PolitiFact: "De Mexicaanse overheid dwingt niemand om hier illegaal heen te gaan, maar ze houden ze ook zeker niet tegen." Wat de bedoeling is van die illegalen is in het midden gelaten, maar ze worden volgens PolitiFact zeker niet bewust gestuurd.

Spijbelde Obama?

En tot slot: de opmerking van Trump over Obama's schooltijd. "Onze huidige president kwam vanuit het niets. Vanuit het niets. Sterker, ik ga nog wat verder: de mensen die bij hem op school zaten, zagen hem nooit. Ze weten niet eens wie hij is. Waanzin."

PolitiFact sprak met schoolgenoten van Obama. Cathie Currie, met wie de president geregeld zou hebben gesport, zegt dat Obama een prima voetballer was. Maar dat was volgens haar niet het enige waar hij indruk mee maakte: hij was wijs en volwassen. Ze bevestigt inderdaad dat hij niet echt opviel: "Ik denk dat 'ie gewoon wat teruggetrokken was."

Deel artikel: