'Bijna een op de vijf vuurwerkklachten is vals'

Het meldpunt vuurwerkoverlast heeft last van spam-aanvallen. Van de 25.000 meldingen die er op de site zijn binnengekomen, zijn er zeker 4000 vals. Die meldingen kwamen in korte tijd binnen in grote aantallen.

"We zien soms 200 tot 300 meldingen binnen een minuut voor één plaats. Dan kijken we wel waar die meldingen vandaan komen", vertelt Arno Bonte, initiatiefnemer van het meldpunt. "Als blijkt dat al die meldingen van hetzelfde IP-adres komen, wordt dat geblokkeerd."

Tot nu toe zijn er vooral nepmeldingen gedaan in Horst aan de Maas, de Afsluitdijk en op Terschelling. "Uit Horst aan de Maas kwamen 244 klachten en daarvan bleken er 237 van hetzelfde IP-adres afkomstig te zijn", zegt Bonte. "We hebben inmiddels zo'n 50 IP-adressen geblokkeerd en de 4000 nepmeldingen verwijderd."

Het meldpunt is sinds afgelopen zaterdag geopend en geeft een overzicht van de omvang van de overlast. Je kunt eroverlast, schade of gevaarlijke situaties melden. Die meldingen worden gebundeld in een rapport voor de Tweede Kamer en een aantal burgemeesters.

De spammers kunnen niet preventief gestopt worden, maar Bonte houdt het wel in de gaten. "We hebben nu wel een filtertje op de site, dus als er meldingen binnenkomen, checken we ze. Zo halen we de valse meldingen eruit."

Deel artikel: