Chinese toeristen op de Zaanse schans

Chinese toeristen zijn te irritant, zegt... China

Ooit met een grote groep Chinezen in een hotel gezeten? Grote kans dat je ze irritant vond, want dat vinden veel niet-Chinezen van Chinezen. Althans, dat zegt de Chinese Academie voor Toerisme. Die ziet het zelfs als zo'n groot probleem dat ze er wat aan gaat doen.

Het probleem: Chinezen hebben heel andere manieren dan wij. Over gras of door bloemenperkjes lopen is voor Chinezen misschien niet zo'n probleem, in de Keukenhof wel.

Hieronder de top-7 van irritant gedrag door Chinese toeristen, volgens ons: de rest van de wereld.

7 irritaties bij Chinese toeristen

Aan dat slechte gedrag moet dus een eind komen. Vorig jaar kregen Chinese toeristen al een folder van hun reisbureau mee, waarin stond wat wel en niet mag. Maar dat heeft nog niet veel veranderd. Nu begint de overheid een grote mediacampagne, met daarin een 'eed van goed gedrag'.

Benedict is een Oostenrijker die in China woont. Hij herkent de irritante trekjes van de Chinezen wel. En ook de Chinese Peter vindt dat er iets moet veranderen.

Benedict en Peter over Chinese toeristen

China moedigt z'n eigen toeristen niet alleen aan om het gedrag aan te passen. Er wordt ook gestraft. Zo is er een zwarte lijst van mensen die zich misdragen hebben. Vorige week kwamen daar nog toeristen op terecht die zich hadden misdragen in een vliegtuig.

Een paar jaar geleden maakten we al een reportage toen een Chinese jongen een tempel in Egypte had bekrast.

Chinese toeristen zijn niet zo netjes (reportage 2013)

Ook een grote ergernis is het voordringen, zoals op het vliegveld bij de tax refund. Een Thaise celebrity maakte hiervan zelfs een Youtube film en die is bijna 2 miljoen keer bekeken:

Slecht gedrag of niet, bijna niemand wil van de Chinese toeristen af. China vroeg buitenlanders ook of ze maatregelen willen om het aantal Chinese toeristen te verminderen. Meer dan de helft van de deelnemers zegt dat ze dat zeker niet willen, een kleine 18 procent wil dat wel.

Deel artikel: