'Geen ID-kaart bij je? Vraag agent even mee te lopen'

Ruim 20.000 mensen hebben vorig jaar in Nederland een boete gekregen omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden of zich weigerden te legitimeren. Vooral jongeren (18 – 30 jaar) worden vaak op de bon geslingerd. Zij kregen 4,5 keer vaker een boete dan dertigplussers.

Maar hoe werkt het nou precies met die identificatieplicht?

Wanneer moet je je ID-kaart laten zien en wanneer ga je op de bon?

Je bent formeel niet verplicht om een ID-kaart bij je te dragen. In Nederland hebben we namelijk een toonplicht, geen draagplicht. "Die keuze is bewust gemaakt, omdat er sinds de Tweede Wereldoorlog veel weerstand is tegen het verplicht bij je dragen van een persoonsbewijs", zegt jurist Vincent Böhre van Privacy First. "Tijdens de oorlog was iedereen verplicht zich te kunnen identificeren."

Böhre vroeg zich vanochtend bij het horen van het nieuws over het aantal boetes als eerst af hoeveel mensen protest hadden aangetekend tegen hun bon. "Het gebeurt vaak dat mensen in de buurt wonen en geen identiteitskaart bij zich hebben. Je kunt dan gewoon zeggen: loop maar even mee, dan laat ik 'm thuis zien. Zo werkt de toonplicht namelijk."

Waarom worden er relatief veel jongeren beboet?

Dat vroegen we aan de politie. Dat komt volgens hen omdat zij onderdeel uitmaken van jeugdgroepen en hangjongeren die overlast bezorgen. "Den Haag en Rotterdam zijn steden waar regelmatig festivals, evenementen en demonstraties plaatsvinden en waar jeugdgroepen zich ophouden."

En dat zie je ook terug in de cijfers. In Rotterdam en Den Haag worden het vaakst boetes uitgedeeld.

Boetes in grote steden

Stad Aantal boetes per tienduizend inwoners
Den Haag 60,7
Rotterdam  49,2
Amsterdam 24,2
Utrecht 17,4
Tilburg15,5
Eindhoven14
Groningen 11,2
Maastricht 10,5
Enschede 9,1

Deel artikel: