Eva is laatstejaars verpleegkunde in het praktijklokaal van de opleiding in Enschede.

Te weinig stages, te weinig verpleegkundigen

Het tekort aan hbo-verpleegkundigen loopt de komende jaren nog veel verder op. Terwijl genoeg studenten staan te springen om het vak te leren. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau CAOP. Vooral in de thuiszorg is straks een tekort.

Ondanks de grote animo onder studenten, kunnen opleidingen ze niet allemaal toelaten. Er zijn namelijk te weinig stageplekken. Op 15 van de 17 hogescholen waar verpleegkunde wordt gegeven is het om die reden al een lotingsstudie.

'Werkgelegenheid zat, dat is misschien ook wel een probleem'

Studenten zijn er de dupe van. Ook al zijn ze eenmaal toegelaten tot de studie, dan lukt het nog niet altijd om een goede stage te vinden. "Dat betekent overigens niet dat ze vertraging oplopen", zegt Caroline van Mierlo, voorzitter van het Landelijk Overleg Opleiding Verpleegkunde. "Maar het komt wel eens voor dat studenten dan op een lager niveau stage moeten lopen."

Niet uitdagend

Dan worden ze niet begeleid door iemand die ook een hbo-opleiding heeft gevolgd. "Wat ik hier heb geleerd kon ik vervolgens niet op mijn stageplek toepassen. Dat is niet zo uitdagend", vertelt tweedejaarsstudent Nina.

"De stage kan ook worden geschrapt", zegt Van Mierlo. "Dan moeten de studenten een praktijkopdracht maken, of we vinden een andere creatieve oplossing. Dat doet af aan de kwaliteit van de opleiding en dat is jammer."

Er moet iets veranderen

Daarom moet er nu echt iets veranderen volgens Rients Jorna van Saxion Hogeschool in Enschede. Hij zou wel meer studenten willen toelaten, maar dat lukt simpelweg niet als zij geen praktijkervaring op kunnen doen. "Daarvoor is het een te groot onderdeel van de opleiding."

Voor de toekomstige verpleegkundigen van Saxion is het soms al een behoorlijke zoektocht naar een geschikte stageplek:

'Wat ik heb geleerd, kon ik niet in de praktijk uitvoeren'

Wat betekent dit voor jou?

De komende jaren zijn er steeds meer hbo'ers nodig volgens Van Mierlo. "De zorg verandert. Steeds meer mensen hebben straks thuis verzorging nodig. Daar is die wijkverpleger nodig."

En dan gaat het niet alleen maar om opa en oma die thuis hulp krijgen. Ook ziekenhuispatiënten, die nu ontslagen kunnen worden en thuis verpleging krijgen, moeten straks misschien langer in het ziekenhuis blijven.

Student Michelle maakt zich daar ook zorgen over. "Als mensen zo snel mogelijk weg moeten en het zelf uit moeten zoeken, dan kan er minder goede zorg worden gegeven. Dat is best een nadeel, maar op dit moment is het niet anders."

Deel artikel: