Smogalarm in China: zo ziet 't er daar nu uit

Kinderen mogen niet naar school en fabrieken staan stil. In China is voor het eerst code rood afgekondigd vanwege smog. Op foto's is inderdaad goed te zien hoe vervuild de hoofdstad Peking is. Schuif met het rode bolletje naar rechts om de smog over de stad te zien trekken.

Het is voor het eerst dat code rood wordt afgekondigd. Onze correspondent Marieke de Vries: "Voor ons valt het vandaag nog mee. Vorige week stond de teller op 700 microgram per kubieke meter, of op sommige plekken zelfs op 1000, nu is de waarde 367."

"Maar de druk om de scholen te sluiten was vorige week zo groot dat de autoriteiten nu alsnog gezwicht zijn", zegt Marieke. Ter vergelijking, in Nederland is de maximaal toegestane waarde 32 microgram per kubieke meter.

Nederland

Wij vroegen ons af hoe we dit soort waardes in Nederland zouden beleven. Hieronder bijvoorbeeld een foto van hoe Rotterdam eruit zou zien met 500 microgram smog in de lucht.

Zelf beleven hoe het is om in zware smog te leven, kan in Nederland niet. Zelfs in verkeerstunnels komt de smog-waarde niet in de buurt van de Chinese. Je kunt het wel simuleren, maar zelfs in die testomgeving wordt de luchtkwaliteit niet zo slecht.

Flemming Cassee van het RIVM: "We gaan nooit tot 500 microgram. Het maximum bij ons is 300 microgram gedurende 2 uur en onder medisch toezicht. Dat is volgens ons nog te verdedigen, omdat daarbij geen blijvende gezondheidseffecten worden verwacht en we de norm voor een daggemiddelde niet overschrijden."

Zelfs dán mag niet iedereen meedoen aan die tests. Flemming: "Je kunt dit soort experimenten niet zomaar doen, ook niet als mensen zeggen dat ze dat wel willen. Wij moeten daar eerst een ethische toetsing voor aanvragen. Dat zou in China niet anders zijn, als je bewust iemand aan zulke hoge concentraties fijnstof blootstelt.”

De waardes in Peking zijn dus op dit moment zo hoog dat je er in Nederland nooit aan wordt bloot gesteld, zelfs niet in een testomgeving. Schrikken als je Peking woont. Onze correspondent komt al nauwelijks meer buiten. "Om reportages te maken ga ik alleen even naar buiten om iets te filmen. Daarna gaan we weer snel de auto in met luchtververser."

"Ik zit er nu drie jaar in. Daarom heb ik in Nederland een medische test aangevraagd, om te kijken wat het met mij gedaan heeft. Dat viel erg mee. Mijn longinhoud is goed, mijn bloeddruk en bloedwaardes ook. Daarom ben ik niet heel bezorgd. Maar ze zeggen wel dat je de effecten vaak pas jaren later merkt, net als bij asbest. Daarvan worden mensen ook pas 20 jaar later ziek."

Smog in Peking; code rood

Deel artikel: