Flickr / Storem

Hoeveel vuurwapens liggen er wereldwijd eigenlijk in huis?

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

Weer een shooting in Amerika vorige week: 14 doden. We weten inmiddels allemaal wel dat ze aan de overkant van de Atlantische Oceaan veel wapens hebben, én dat er door die wapens veel doden vallen. Maar hoeveel is dat nou precies?

We doken de cijfers in en vergeleken Nederland, de EU en de Verenigde Staten met elkaar. Hoeveel wapens zijn er in handen van burgers - dus niet van het leger of de politie? Welk land heeft er de meeste, en hoeveel doden vallen door die wapens?

Een simpele rode draad: meer vuurwapens is meer doden door vuurwapens, heel simpel. "Dat is in de VS zo, en óók in Europa", zegt Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut, die wapens in de Europese Unie onderzoekt. In de VS is twee derde van de doden door wapens zelfmoord, in de EU is dat driekwart.

"Veel van die zelfmoorden gebeuren met legale wapens", zegt Nils. "Bij moorden - vaak in het criminele circuit - is dat niet zo. Die worden vaak gepleegd met illegale wapens. Behalve dan die in relationele sfeer, dat zijn waarschijnlijk vaker legale wapens. Een man die na ruzie met zijn vrouw zijn sportgeweer pakt bijvoorbeeld."

Moet je guns dan verbieden?

Onderzoek naar het verband tussen wapenbezit is lastig, zegt Nils. "Dus kijken we steeds meer naar de impact van strengere wapenwetgeving. Uit het beetje onderzoek dat er is, blijkt dat waar in Europa de wet strenger wordt, er minder wapendoden vallen."

Tegenstanders van strengere wetten zeggen dat mensen dan wel een ander wapen pakken. "Dat klopt deels, maar niet iedereen doet dat", zegt Nils. "En veel moorden gebeuren impulsief, dus als je dan geen wapen hebt, neemt het af. Daarnaast zijn vuurwapens een stuk dodelijker dan andere wapens."

Deel artikel: