Drone

'Racen met drones is the next big thing'

Dat je ermee kon filmen, wisten we. Dat er pakketjes mee worden bezorgd ook. Maar nu wordt er ook mee geracet. En dat gaat hard: racedrones kunnen snelheden tot wel 120 kilometer per uur bereiken.

'Zodra je je drone kent, wil je meer'

Hoe werkt het?

Racedrones zijn kleiner dan 'normale' drones. Dat heeft voordelen - ze zijn wendbaarder - maar ook nadelen: ze zijn tijdens de race slecht zichtbaar voor de bestuurder. Daarom zit er in de drone een cameraatje, die in verbinding staat met de videobril van de bestuurder. Daarom heet 't ook wel FPV-racing: First Person View-racing.

In de Verenigde Staten, Frankrijk en Australië is het racen al heel populair. In juli werd het nationale dronerace-kampioenschap gehouden in de VS: meer dan honderd deelnemers en 25.000 dollar aan prijzengeld. Filmpjes die Franse en Australische racers op YouTube zetten, worden honderdduizenden keren bekeken.

"FPV-racing heeft alles in zich om the next big thing te worden", vertelt Lars Sang Mo Boom van Formula FPV. "Het is snel en heeft een hoog showgehalte. In feite is het real life gaming." Zijn bedrijf verdient geld met de beelden van de wedstrijden, en daarom proberen ze de sport naar een hoger niveau te tillen.

In Nederland zijn er twee- tot driehonderd mensen die FPV-racen. Dino Joghi van 24 doet het sinds ongeveer een jaar. "Die drones gaan hartstikke snel, dat is sowieso al leuk. Om dat dan ook nog tegen vrienden te doen, steeds sneller en sneller, is helemaal mooi."

Omdat er ook weleens een drone crasht, is het geen goedkope hobby. "Ik heb er al een paar honderd euro aan uitgegeven. Altijd als hij kapot gaat, repareer ik hem zelf. Maar dat vind ik ook leuk om te doen", vertelt Dino.

Hij doet mee aan wedstrijden in Nederland en is vrij goed: vaak eindigt hij in de top drie.

Racemodellen

Pascal van Mun, van webwinkel Toemen Modelbouw, verkoopt naast 'normale' drones ook modellen die kunnen racen. "Drones worden door de meeste mensen nog vooral gebruikt om mooie plaatjes te schieten. Maar mensen die al langer zo’n ding hebben, willen er meer mee: een deel van hen koopt dan ook een racemodel. Het gaat nog steeds niet om honderden per week, maar ik zie zeker wel een stijging in de verkoop."

De verkoop van drones zit sowieso in de lift. Dit jaar verkocht webwinkel Coolblue al 162 procent meer drones dan in heel 2014. En ook bij Bol.com neemt de verkoop toe. Vooral rond de feestdagen worden er veel verkocht: drones staan dit jaar in de top 10 speelgoed voor jongens.

Deel artikel: