Bijna 100 studenten van de hbo-opleiding Medische Hulpverlening aan de Hogeschool Utrecht willen geld zien van hun school. En niet een paar tientjes, ze willen meer dan een miljoen euro. Ze zeggen dat ze door een fout van de HU grote studievertraging hebben opgelopen.
Vijf studenten hebben namens alle andere studenten een zaak aangespannen tegen de onderwijsinstelling. Vandaag is de laatste zitting.
Het draait allemaal om een misverstand over de BIG-registratie. Iedereen die in de zorg werkt, moet in het BIG-register staan. Maar studenten van de opleiding Medische Hulpverlening hoeven die registratie niet per se te hebben om stage te mogen lopen. Bedrijven dachten van wel en wezen de stageverzoeken steeds af.
"Geen enkel bedrijf wil in iemand investeren die daarna niet aan het werk kan", zegt Mark van den Hove, woordvoerder van het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). Volgens stageverleners heb je de BIG-registratie nodig om na je studie aan de slag te kunnen.
De oplossing leek simpel: de studenten zich laten inschrijven in het BIG-register. Maar dat kon ook niet zo snel, omdat Medische Hulpverlening een nieuwe opleiding is. De studenten kwamen hier pas laat achter en vinden dat de HU eerder had moeten ingrijpen. Doordat de stage een verplicht onderdeel is van de studie, hebben ze nu grote studievertraging opgelopen.
De bacheloropleiding Medische Hulpverlening is vrij nieuw in Nederland, hij startte in 2010. Naast de HU bieden nog twee hogescholen deze opleiding aan: de Hogeschool Rotterdam en de HAN. Die opleidingen kwamen er omdat in de zorg behoefte was aan hoger opgeleid medisch personeel.
"Maar toen kwam de economische crisis en viel het aantal banen in die branche flink terug", zegt Lidwien Prinssen van de HU. Dat is volgens haar de voornaamste reden waarom de studenten geen stage konden vinden.
De studenten hebben tot anderhalf jaar studievertraging opgelopen. Dat heeft de studenten veel geld gekost: per vertraagd jaar 20.000 euro.
"De studenten hebben tot anderhalf jaar studievertraging opgelopen", aldus Van den Hove van LSR. "Dat heeft de studenten veel geld gekost: per vertraagd jaar 20.000 euro." Zij zeggen dat ze niet konden afstuderen en daardoor geen werk konden vinden.
De HU heeft de studenten een financiële regeling aangeboden, maar de LSR ging hier niet mee akkoord.
De zaak van de vijf studenten moet als voorbeeldzaak dienen voor de anderen. Als de rechter hen in het gelijk stelt, zouden volgens de LSR alle andere studenten ook een schadevergoeding kunnen krijgen.
De rechter doet over een paar weken uitspraak. Inmiddels is er een procedure in gang gezet om ook studenten van de HU-opleiding Medische Hulpverlening in het BIG-register te krijgen.