NOS Op 3

Remy (23) uit Amsterdam is jarenlang werkloos en 'onzichtbaar' geweest. Hij leefde op straat en stond nergens ingeschreven. Met hulp van een coach is 'ie weer aan het werk. "Ik heb een huisje, een baan en ben weer gelukkig." 

NOS / Niels de Jager

Jongeren zoals Remy zijn volgens minister Asscher onzichtbaar voor de regering en daardoor moeilijk te helpen. "Een groot deel van deze jongeren heeft geen startkwalificatie, verdient geen geld en is ook niet crimineel. Het zijn jongeren die hulp nodig hebben, want de rest van hun leven zullen ze toch iets moeten doen om geld te verdienen", aldus Asscher.

Volgens de minister zijn er 66.000 onzichtbare jongeren in Nederland. Hij wil nu dat alle gemeenten met een actieplan komen om ze, net als Remy, weer aan het werk of aan de studie te helpen. 

Ik was altijd al een moeilijke jongen. Ik kwam vaak in de problemen. Vechtpartijen, zulke dingetjes.

Remy

"Mijn situatie was uitzichtloos", zegt Remy. " Ik had niemand die me motiveerde om wat van mijn leven te maken."  

Hij was ook jarenlang dakloos. "Daardoor kwam ik constant in de problemen. Ik had verkeerde vrienden en kon geen baan houden."  

NOS / Niels de Jager

Remy zocht uiteindelijk zelf hulp bij de Amsterdamse organisatie Streetpro. Hij werd op bootcamp gestuurd. "We werden gedrild door een ex-militair en leerden wat discipline is. Daarna heb ik een baan gekregen. Het heeft mijn leven veranderd." 

Remy snapt dat Asscher zich zorgen maakt. "Ik ken heel veel jongeren die leven zoals ik dat deed en ik gun iedereen een beter leven. Er moet een goed plan komen." 

Ik ben trots op mezelf. Ik ben blij dat ik een kans heb gekregen om te laten zien dat ik toch wat kan.

Remy

Volgens de Amsterdammer moeten onzichtbare jongeren op straat worden aangesproken. "Je moet niet bang zijn om ze aan te spreken. En om ze te vragen hoe ze geholpen kunnen worden. Als ik gebeld werd door mensen nam ik bijvoorbeeld gewoon niet op. Maar ik had wel behoefte aan een persoonlijk gesprek." 

Remy heeft zijn leven inmiddels nu weer op de rit. "Ik werk vijf dagen in de week bij het distributiecentrum bij Sligro. Het is heel anders dan mijn leven eerst maar ik ben er erg blij mee. Ik ben trots op mezelf. Ik ben blij dat ik een kans heb gekregen om te laten zien dat ik toch wat kan." 

STER reclame