'Normaal kan ik de bergen zien, nu alleen het gebouw voor me'

In Peking hangt een dik rookgordijn van smog. In het land geldt code oranje, het een na hoogste smogalarm. Het maximum van de smogmeter is 500 PM (de eenheid waarmee luchtvervuiling wordt gemeten), maar schoot vandaag door tot boven de 600 PM.

"Als het een mooie dag is kan ik vanuit mijn appartement de bergen zien, maar nu zie ik alleen het gebouw tegenover me", vertelt onze correspondent Marieke de Vries.

  • NOS/Marieke de Vries
    Marieke de Vries
  • NOS/Marieke de Vries
  • NOS/Marieke de Vries

"Je ziet op dit moment geen ouderen of kinderen op straat", vertelt Marieke. "Inwoners bestellen zoveel mogelijk online, zodat ze niet de deur uit hoeven. Voor de mensen die eten en pakketjes bezorgen met riksja's, betekent dit dat ze toch naar buiten moeten. Ze hebben een soort bondmutskappen op, om zo hun hele gezicht te beschermen tegen de smog."

Door het smogalarm liggen fabrieken plat, mogen vrachtwagens de stad niet in en er mag niet gebarbecued worden. En dat is een straf voor de inwoners van Beijing, want er wordt veel gebarbecued. "Chinezen hebben kleine grilletjes op straat waar ze vlees op braden en dat doen ze ook in de winter, om te verkopen."

Smogmeter geeft aan dat de grens van 600 is bereikt

In China sterven jaarlijks 700.000 mensen door luchtvervuiling, vertelt Marieke. Qua hevige smog zijn ze dus wel wat gewend. Maar toch raakt dit de mensen. "Iedereen is aangedaan. De longafdelingen van ziekenhuizen liggen vol met mensen met longproblemen."

De oorzaak

In Peking zijn eigenlijk maar twee seizoenen en de omslag van zomer naar winter gaat heel snel. Een aantal weken geleden was het er nog rond de 15 graden en heel aangenaam. Binnen een paar dagen was het 20 graden kouder.

"De Chinezen gaan dan massaal stoken en veel mensen hebben nog geen centrale verwarming maar kolenkachels. De kolencentrales naast de stad draaien op volle toeren om de kolen te kunnen leveren. De uitstoot van de kolencentrales zal zeker meespelen bij het ontstaan van de smog."

De komende dagen zal de smog hoogstwaarschijnlijk nog wel even blijven hangen. Marieke: "We hebben wind vanuit het noorden nodig die de smog de stad uit blaast. Maar volgens de voorspellingen blijft het windstil de komende dagen, dus we zitten hier nog wel even in."

Deel artikel: