Bosbranden in Australië

Man redt op afstand eigen huis van vuurzee

Je huis automatiseren is 'the next big thing'. Van slimme thermostaten, intelligente lampen tot zelfrijdende stofzuigers: alle tech-giganten zijn er druk mee bezig. Maar je kunt je afvragen waarom het nodig is om op afstand je garagepoort, deur, lichten, televisie en auto te kunnen bedienen.

Deze Australiër is in ieder geval maar wat blij dat hij zijn vakantiehuis had volgestopt met dat soort nieuwe snufjes, waaronder op internet aangesloten beveiligingscamera's. Zo kon hij op 3000 kilometer afstand zien dat zijn stulpje werd bedreigd door een enorme bosbrand.

"Ik werd op de brand gewezen door berichten van de brandweer en m'n buren," zegt Simon Maddocks, professor in Darwin, meer dan vier uur vliegen van de bosbranden. Op de camerabeelden zag hij dat de brand al stukken dichterbij was dan verwacht: "Het was een verschrikkelijke situatie. Ik zag een heleboel rook."

"Toen werd alles opeens zwart en zag ik een enorme vuurbal," vertelt Maddocks. Zijn schuur ging in vlammen op, maar het huis bleef gespaard. Dat kwam omdat Maddocks van afstand zijn sprinklers kon aanzetten: "De buren hebben gelukkig ook meegeholpen. En ook de paarden in de stal hebben het gered."

Hulpeloos

Ondanks dat hij naar eigen zeggen vanaf zijn werk niet veel kon doen, wist hij wel met zijn smartphone de sprinklers te activeren. Een geluk bij een ongeluk volgens Maddocks: "Als je vierenhalf uur verderop bent en alles van afstand kun zien, voel je je zo hulpeloos."

Bij de branden in Zuid-Australië zijn tot nu toe twee doden gevallen. 90 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn zo'n 87 huizen verwoest.

Deel artikel: