Hugo Janssen en zijn kat

Hoe de kat van onze cameraman viral ging #BrusselsLockDown

De hashtag #BrusselsLockdown kreeg gisteren in één keer een hele andere wending toen NOS-cameraman Hugo Janssen een foto van zijn kat de wereld inslingerde. Het was een reactie op de vraag van de politie om, om veiligheidsredenen, niets op social media te delen over de politie-invallen. "Ik dacht: het internet staat vol met katten en iedereen vindt ze leuk. Dus toen twitterde ik maar een foto van mijn kat."

Zijn grap viel in de smaak: Onder hashtag #BrusselsLockdown twitterenden mensen massaal kattenfoto's. En dat bleef ook niet onopgemerkt: Hugo gaf vandaag en gisteren interviews aan onder andere de BBC, een Zweedse omroep en persbureau AP. Media vanuit de hele wereld pikten de actie op.

'Moet een goed verhaal hebben'

"Ik werk als cameraman en heb er bewust voor gekozen om achter de schermen te staan", vertelt Hugo. "Nu heb ik in een keer veel interviews en moet ik een goed verhaal hebben, maar het is erg leuk om mee te maken. Ik vind het zelf ook altijd leuk om virals te bekijken."

"Mijn vriendin raadde me aan om hem ook in het Engels te posten, dan snappen meer mensen het." En dat deed Hugo. Hij maakte een tweet met een nieuwe tekst, voegde een andere foto toe en het balletje begon te rollen.

Hugo zag eerst kattenfoto's voorbij komen van zijn volgers, maar al snel kwamen er meer kiekjes voorbij.

En zijn kat Mozart? Die heeft geen sterallures gekregen van zijn succes: "Hij zeurt nog evenveel om aandacht als normaal. Misschien krijgt hij een nieuwe krabpaal, maar dat komt niet per se omdat hij nu beroemd is."

Deel artikel: