NOS Op 3
NOS

Is Brussel een belegerde stad, of overdrijven de media? Op veel beelden van Brussel de laatste dagen zie je lege straten, heel veel militairen en pantserwagens. "Het beeld dat in de media wordt geschetst, strookt niet met de realiteit", zegt de Vlaamse fotograaf Jimmy Kets.

Jimmy Kets over Brussel als 'spookstad'

Kets werd maandagochtend wakker en zag de beelden van Brussel in de krant. Het lijkt wel een spookstad, dacht hij. Een oorloggebied, zei zijn vriendin zelfs. 

Dus trok de fotograaf gewapend met een telelens de stad in. Hij liep langs de populaire plekken van Brussel, zoals de Grote Markt en het Centraal Station. Elke keer maakte hij twee foto's, beide met een verschillend gevoel. Zoals dit dus:

Jimmy Kets
Jimmy Kets
Jimmy Kets
Jimmy Kets

Gaat om principe

Kets wil niet ontkennen dat er een terreurdreiging is. "Maar het gaat om de perceptie. Mensen durven hier niet naar toe te komen, op basis van een aantal beelden die in de media te zien zijn. Zo erg is het niet. Uiteraard zijn er militairen te zien in het straatbeeld, maar om te zeggen dat Brussel belegerd is, nee."

We bellen Kets terwijl hij met zijn hond over de Grote Markt in Brussel wandelt. "Ik zie geen angst op de gezichten. De toeristen lachen. Zoals net nog, toen een groep Japanners naar mijn hond keek."

"Voor heel Brussel geldt: er zijn wel mensen, maar ook niet heel veel. De waarheid ligt er tussenin. Maar de afgelopen dagen is er te vaak gekozen voor het meest spectaculaire beeld."

STER reclame