Vluchtelingen buiten bij de noodopvang van Nijmegen

Wat krijgt een vluchteling in Nederland eigenlijk?

Het is de afgelopen tijd regelmatig onderwerp van gesprek: worden de asielzoekers hier in Nederland verwend, of zijn de omstandigheden waarin ze leven niet echt best?

In Den Haag sliepen deze maand nog tientallen vluchtelingen buiten op straat, uit protest tegen de omstandigheden in de noodopvang. Buurtbewoners organiseerden daarop een tegendemonstratie, omdat ze de vluchtelingen ondankbaar vonden.

Wat krijgen ze?

Sommige vluchtelingen zelf vinden dat ze wat meer mogen krijgen, anderen zeggen dat het juist minder kan of zelfs moet. Maar wat krijgt die groep nou precies als ze hier in Nederland aankomen?

Er is een groot verschil tussen wat vluchtelingen in een noodopvang en wat ze in een asielzoekerscentrum ontvangen. Vluchtelingen die nu ons land binnenkomen, komen terecht in een noodopvang zoals een sporthal of een omgebouwde daklozenopvang. Zij krijgen alleen onderdak en drie maaltijden per dag. Verder niets.

Vluchtelingen die in een asielzoekerscentrum zitten en aan hun procedure zijn begonnen, hebben recht op meer.

Geld

De mensen in asielzoekerscentra krijgen elke week een bepaald geldbedrag. Hoeveel dat is, hangt van de gezinssamenstelling af. Vluchtelingen die alleen zijn, krijgen per persoon bijvoorbeeld meer geld dan gezinnen die hierheen vluchten. Hoe het precies zit, zie je hier:

Azc waar asielzoekers zelf voor hun eten moeten zorgen:

Grootte huishoudenGeld per volwassene p.w.Geld per kind (jonger dan 18 jaar) p.w.
1 of 2 mensen€44,60€34,86
3 mensen€37,07€28,93
4 of meer mensen€33,05€25,80

Azc waar asielzoekers elke dag avondeten krijgen:

Grootte huishoudenGeld per volwassene p.w.Geld per kind (jonger dan 18 jaar) p.w.
1 of 2 mensen€27,72€19,11
3 mensen€23,01€15,86
4 of meer mensen€20,51€14,14

Naast geld voor eten krijgen asielzoekers ook €12,95 per week om uit te geven aan bijvoorbeeld kleren of een voetbal. Asielzoekers krijgen van het COA een bankrekening waar dat geld elke week op wordt gestort.

Heeft een vluchteling nog eigen kapitaal? Dan krijgt hij minder van overheid. Tot slot krijgen asielzoekers die een woning hebben gekregen een lening om spullen als een bed, bank, tafel en koelkast te kopen.

De eettafel van Fadi Hadad

Wat doen vluchtelingen met dat geld? Fadi Haddad, die je misschien kent van ons vluchtelingenblog, geeft de €57 die hij krijgt vooral uit aan eten. Dat eten deelt hij met het hele asielzoekerscentrum.

Fadi had wel wat spaargeld meegenomen, maar dat is inmiddels op. "Toen ik in juli in Nederland aankwam, had ik €2000 bij me", zegt hij. Dat geld heeft hij vooral gebruikt voor pannen en andere keukenspullen.

Essam Zerky

Is dat geld genoeg? In ieder geval wel voor eten, vertelt Essam Zerky (hierboven) die in een asielzoekerscentrum in Den Helder zit. "Maar ik houd niet genoeg over om de trein te pakken", zegt hij. Essam wil graag naar zijn vrouw en dochtertje toe, die ergens anders in Nederland zitten. Ook heeft hij zijn zus, ook in Nederland, al vier maanden niet gezien.

Werk

Na zes maanden in de asielprocedure, mag een asielzoeker werken. Maximaal 24 weken van 40 uur. Een deel van hun salaris gaat terug naar het azc. Per week mag een asielzoeker maximaal €14 bijverdienen met werkzaamheden en klusjes in de centra.

Restaurant Blend in Tilburg wordt gerund door voormalige vluchtelingen

Onderwijs

Kinderen moeten, omdat ze leerplichtig zijn, naar school toe. Ieder asielzoekerscentrum is gekoppeld aan een basisschool, maar ouders mogen ervoor kiezen om hun kind naar een andere school te sturen.

Kinderen komen eerst in een internationale klas terecht, totdat hun Nederlands goed genoeg is om met de normale lessen mee te doen. Oudere asielzoekers krijgen taallessen, cursussen en worden begeleid in hun zoektocht naar een baan.

Zorg

Een asielzoeker heeft vrijwel dezelfde verzekering als iedere Nederlander met een basisverzekering. Dingen als een huisartsenbezoek, antibioticakuren en kraamzorg worden vergoed. Hulp bij het stoppen met roken, krijgen vluchtelingen dan weer niet vergoed.

Maar een bezoekje aan een dokter is voor asielzoekers niet zo makkelijk als voor ons. Samen met zorgverzekeraar Menzis heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een aantal zorgverleners aangewezen, speciaal voor asielzoekers. Wil je als asielzoeker naar een specialist toe? Dan moet je eerst toestemming vragen, want er wordt altijd gecheckt of je de zorg echt nodig hebt.

Plichten

Asielzoekers moeten zich regelmatig melden bij de vreemdelingenpolitie en het COA. Ze moeten zich binnen een half jaar inschrijven bij de gemeente waar ze wonen. Ook zijn er in asielzoekerscentra huisregels en daar moet iedereen zich aan houden.

Deel artikel: