NOS Op 3
Reuters / Screenshot Youtube

De Franse verpleegkundige David schoot vorige week vrijdag in Parijs een gewonde man te hulp - en dat kostte hem bijna zelf het leven.

De 46-jarige David zat vorige week vrijdag met een vriend te eten in café Comptoir Voltaire, toen een explosie hem van zijn stoel blies. De verpleegkundige, die in eerste instantie uitgaat van een gaslek, sprong op en begon meteen slachtoffers te helpen. 

Wat David niet wist, was dat even daarvoor terrorist Brahim Abdeslam zichzelf had opgeblazen. Daarbij waren alleen niet alle explosieven uit zijn bomgordel afgegaan, waardoor de explosie alleen de terrorist zelf doodde. 

Tegen persbureau Reuters vertelt verpleegkundige David zijn verhaal. "Er was een enorme vlam, daarna veel stof. Ik dacht dat het de terrasverwarmers waren en riep meteen dat ze het gas moesten afsluiten." Als eerste hielp hij een gewonde vrouw, daarna een gewonde jongeman. Vervolgens zag hij het lichaam van een zwaargewonde man liggen.

Eenmaal bij de gewonde man ontdekte David dat die een gapende wond aan de zijkant van zijn lijf had. Maar toen de verpleegkundige het shirt van de man omhoog deed om hem te reanimeren, zag hij stroomdraden over het lijf van de man lopen. "Toen wist ik dat het een zelfmoordterrorist was."

"Ik zag een rode draad, vermoedelijk de ontsteker. Er zat iets aan vast. Daarna zag ik nog vier andere draden. Toen wist ik dat het een zelfmoordterrorist was."

David (46)

Meteen evacueren

Op het moment David zich realiseerde dat de man die hij probeert te redden, hem kort daarvoor probeerde te vermoorden, arriveren de hulpdiensten. David vertelde aan een brandweerman wat hij had aangetroffen. "Hij keek me aan en begon meteen te schreeuwen dat iedereen geëvacueerd moest worden."

Achteraf ziet David in hoeveel geluk hij zelf heeft gehad dat hij eerst onder het shirt keek voordat hij de hartmassage begon. "Bij een reanimatie moet je best veel kracht zetten. Als ik dat gedaan had, was ik er misschien zelf niet meer geweest."

STER reclame