Op deze foto van Mitchell kwamen racistische commentaren

Protestgroep doet aangifte vanwege racisme

De protestgroep Kick Out Zwarte Piet gaat aangifte doen vanwege racistische commentaren op Facebook. Bovenstaande foto werd gisteren gemaakt na hun protest bij de Sinterklaasintocht in Meppel en geplaatst op de Facebookpagina van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis.

Op de foto kwamen tot nu toe meer dan 10.000 reacties. Veel van die reacties zijn negatief. Een paar voorbeelden:

Lekker de tyfus stikken in een pepernoot of donder op naar je eigen land.

Reactie onder de foto

"No more blackface" roepen jullie, dat is ook het enige wat ik zie op deze foto!? Vreemd hoor, een hekel hebben aan je eigen gezicht!

Reactie onder de foto

Hopen dat die bus op een boom klapt op de terugweg.

Reactie onder de foto

"Ik schrok enorm toen ik het zag", zegt Mitchell, de man die de foto maakte. "Het zijn reacties met hele nare doodsverwensingen en bedreigingen. Het toont voor mij aan dat Sinterklaas in de huidige vorm geen onschuldig kinderfeest is."

Mitchell wil vanwege de reacties zijn achternaam liever niet bekendmaken. "Ik voel me onveilig, omdat mensen erachter kunnen komen wie ik ben. Ik heb zelfs getwijfeld of ik die foto offline wil halen. Straks achterhalen ze mijn naam en krijg ik zelf die reacties."

Ondanks zijn angst, steunt hij de beslissing van Kick Out Zwarte Piet om aangifte te doen. "Ik heb vorige week nog een gesprek met minister Asscher over racisme gehad. Hij moedigde toen juist aan om aangifte te doen tegen dit soort uitspraken."

"We moeten een signaal afgeven", zegt Jerry Afriyie, woordvoerder van Kick Out Zwarte Piet. "Dit kan gewoon niet. Je kan vertellen waarom je het er niet mee eens bent, of dat je boos bent. Maar je kan niet mensen racistisch bejegenen."

Eerder boete voor racistische comments

Enkele racistische reacties op de selfie van negen internationals

Eerder dit jaar kregen drie mensen een boete van 360 euro, omdat ze racistische commentaren onder een selfie van Leroy Fer hadden geplaatst. Kick Out Zwarte Piet hoopt dat het Openbaar Ministerie dit soort straffen ook zal uitdelen aan de mensen die reacties onder hun foto zetten.

"Ik kan me niet voorstellen dat zij geen boete krijgen als je naar deze reacties kijkt. Dat zou ons verbazen", zegt Jerry Afriyie.

Deel artikel: