15 jaar nieuwsbulletins op 3FM

Terugblik op 15 jaar nieuws op 3FM

Dodental Oostenrijk blijft stijgen. Goedemiddag het is één uur. Dit is de allereerste aflevering van het 3FM Nieuws. We zijn er elke werkdag om 13.00 uur en om 18.00 uur.

De allereerste woorden

Vandaag is het 15 jaar geleden dat we op 3FM begonnen met onze eigen nieuwsbulletins. De hele dag zullen er nieuwslezers te horen zijn die in de afgelopen 15 jaar uitzendingen presenteerden.

Op 13 november 2000 presenteerde Peter de Vries de eerste nieuwsuitzending die speciaal voor 3FM was gemaakt. Als aanvulling op de normale radiobulletins van de NOS moesten er jongere, frissere nieuwsupdates komen. Dat werd 3FM Nieuws, de voorloper van NOS Headlines en NOS op 3.

"Vanaf het begin was al de gedachte: we willen een publiek dat eigenlijk naar de radio luistert voor de muziek op een prettige manier bijpraten", legt oud-nieuwslezer Jurgen van den Berg uit.

Nieuwslezers op 3FM op de dag van het 15-jarig jubileum

De nieuwslezers schoven toen ook al aan bij dj's, zoals nu nog steeds gebeurt. "Daar waren aan het begin nog wel twijfels over. Wat moesten we met de vragen die dj's zouden stellen over het nieuws? Het bleek een prima methode om een verhaal te vertellen, luisteraars onthielden het. En als ik iets niet wist, zei ik dat ik het ging uitzoeken", zegt Jurgen van den Berg.

Het meest bizarre moment vindt Jurgen het moment dat zangeres Giovanca zijn auto in de kreukels reed. "Het was een ideetje van Giel om het nieuws vanuit de auto te lezen terwijl Giovanca reed, omdat zij toen net haar nieuwe single Joyride had uitgebracht."

Jurgen van den Berg over Giovanca

"Die eerste uitzendingen waren allemaal van tevoren opgenomen, kan ik nu wel onthullen", zegt Arjan Penders, destijds coördinator van het 3FM Nieuws.

"We durfden het gewoon niet aan om het live te doen", vertelt hij. "Het was een hoop geknip en geplak en het ging ook nog wel eens mis: er zijn momenten geweest dat we nog bezig waren met het opslaan van het bulletin terwijl 'ie al op zender moest. Dan begrijp je wel een beetje wat er gebeurde: dan werd het stil op 3FM."

Arjan Penders was anderhalf jaar later een van de eerste ooggetuigen toen Pim Fortuyn werd doodgeschoten voor de studio van 3FM. Hier kijkt hij terug op dat moment:

Arjan Penders was een van ooggetuigen bij Pim Fortuyn

Jan van de Putte las het nieuws altijd op z'n blote voeten. "Dan voelde ik me altijd lekker ontspannen", zegt hij.

En het is radio hè, dus je ziet toch niks.

Jan van de Putte leest op blote voeten

Van twee uitzendingen per dag breidde 3FM Nieuws in 2002 uit naar ieder uur een eigen bulletin. Inmiddels zijn er per dag twintig nieuwsuitzendingen op 3FM te horen, van half zeven 's ochtends tot zeven uur 's avonds. Vanaf januari volgend jaar zijn we er ook elke doordeweekse avond.

3FM Nieuws werd NOS Headlines en in 2011 werd dat NOS op 3, samen met de redactie van het Journaal op 3. Fleur Wallenburg las in de vroege ochtend van 2 mei 2011 het eerste bulletin. Kort daarvoor hadden de Amerikanen Osama Bin Laden gedood.

Fleur over het eerste bulletin van NOS op 3

Deel artikel: