NOS Op 3
Wikimedia Commons / Asmoth

Hoe moet het zijn geweest om in de middeleeuwen een kasteel te bouwen? In plaats van er door opgravingen achter te komen, besloten archeologen in Frankrijk in 1997 het zelf te proberen: geheel in middeleeuwse stijl. 

Omgekeerde archeologie eigenlijk - en dat levert achttien jaar later heel vette beelden op.

In 1997 werd het megaproject Guédelon in de Franse bossen van Bourgondië gestart, Slate schrijft erover. De locatie is niet toevallig gekozen; in de buurt is een steengroeve en hout uit het bos wordt gebruikt bij de bouw. 

Alleen traditionele bouwtechnieken die in de 13de eeuw ook al bestonden, worden gebruikt. Rotsblokken worden met de hand tot stenen gebeiteld en van boomstronken worden steigers en werktuigen gemaakt.  

Gekkenwerk

Michel Guyot, zelf van lagere adel, startte de bouw. Hij bezit een kasteel even verderop. Het kasteel van Guédelon wordt gebouwd met de bouwtekeningen van Guyots kasteel. Het doel was oorspronkelijk om onderzoek te doen naar de bouwmethoden van die tijd, door ze zelf na te doen. 

In het begin van de bouw werd het project afgedaan als gekkenwerk, maar na 2,5 miljoen euro subsidie van de EU werd het project ineens serieus genomen. 

Het is nog niet af

Anno 2015 is Guédelon meer dan een archeologisch project. Er is een middeleeuwse bakkerij, er worden rondleidingen gegeven en er is een restaurant. Er werken 55 man in klederdracht fulltime mee op en rond het kasteel. Het is dan ook een populaire attractie geworden voor toeristen; per jaar komen er zo'n 300.000 mensen kijken.

Voor de bouw van het kasteel hebben ze de tijd genomen, het moet in 2020 af zijn.

STER reclame