Wildplassen? De kerktoren van Meppel plast gewoon terug

time icon
NOS

San Francisco, Hamburg en... Meppel! Ook daar krijg je tegenwoordig natte voeten als je tegen de verkeerde muur aan pist. De Meppelertoren is aan de onderkant voorzien van een speciale coating die de urine terugkaatst naar de rechtmatige eigenaar. Want deze kerk is onderhand wel klaar met het absorberen van de vloeistoffen van de vele wildplassers. 

Het is nog een proef om te kijken of het effectief is. Naar voorbeeld van San Francisco en Hamburg dus, waar al de nodige mannen met natte schoenen naar huis konden. 

Verslaggever Onno moest dat met eigen ogen zien en nam de proef op de som: 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De kerktoren in Meppel past terug

De ontwikkeling van het middel PeeBack duurde anderhalf jaar. Het bestanddeel siliciumdioxide, met glas en zand erin, zorgt ervoor dat elke vloeistof wordt teruggekaatst. 

Een liter van zulke verf kost 30 euro. Een kerktoren zoals die in Meppel helemaal plasvrij krijgen, kost tussen de 1000 en 5000 euro. Dat verschil is zo groot omdat het helemaal afhangt van hoe poreus de muren zijn en hoeveel verf er dus nodig is.

Mensen hebben door dronkenschap of gemakzucht niet in de gaten hoe smerig het is om bij anderen tegen de muur aan te plassen.

Jan Dirks, OrangeNano

Volgens het bedrijf dat de speciale verf aanbiedt, zijn er tientallen gemeentes met interesse. Ook zou er een eredivisieclub zijn die de onderste randen van het stadion wil beschermen tegen wildplassende supporters.

Weet jij ook eens hoe die muur zich voelt PeeBack

APV Artikel 4:4 Natuurlijke behoefte doen

Het is verboden binnen de bebouwde kom op een openbare plaats zijn natuurlijke behoefte te doen buiten daarvoor bestemde plaatsen. Boete: 130 euro