Meisjes met ijsjes

Meisjes strenger op eigen eetgewoontes

Nederlandse meisjes zijn steeds bewuster bezig met hun eigen eetgewoontes. 40 procent van de meisjes tussen 16 en 22 jaar voelt zich schuldig over hun eetgedrag. Dat staat in een onderzoek van Human Concern, een GGZ-instelling die zich specialiseert in eetstoornissen.

Bijna een kwart van de 500 ondervraagde meisjes is ontevreden over hun gewicht. Meer dan een derde van de meisjes vreest dat ze aan het eind van de dag niet voldoende of niet gevarieerd hebben gegeten. 38 procent maakt zich daar zorgen over. Vorig jaar was slechts 21,5 procent van de ondervraagden daar bang voor.

Eetstoornis

Volgens de onderzoekers is de kans zo groter dat meisjes eetstoornissen gaan ontwikkelen, of deze misschien al hebben. "Dat is goed mogelijk", volgens Carmen Netten, directeur van Human Concern. Volgens Netten is het belangrijk om te onderzoeken waar deze obsessie met voedsel vandaan komt: "We zien bijvoorbeeld dat obsessief gezond eten steeds vaker als ‘normaal’ wordt gezien op social media."

Claartje Schröder, van foodblog ​Foodness.nl, ziet die beweging ook: "Die obsessie is er bij sommige meisjes zeker. En je ziet ook dat er onder foodbloggers een tegenreactie ontstaat", zegt Schröder: "Dat je laat zien dat je als healthblogger ook wel eens zondigt met een bak ijs of een reep chocola."

"Ik voel als foodblogger een verantwoordelijkheid. Te gezond eten is ook niet goed en vooral niet gezond", zegt Schröder. Ondanks de zorgen van de onderzoekers ziet zij vooral de voordelen van bewust bezig zijn met eten: "Het is positief dat er veel mensen met gezond voedsel bezig zijn. Uiteindelijk leeft het overgrote deel van de bevolking nog steeds ongezond."

"We moeten herkennen dat jonge meisjes gevoelig en kwetsbaar zijn. Het is fijn dat ze bewust over hun eten nadenken. Het moet alleen niet doorslaan," volgens Schröder.

Deel artikel: