Een ongemakkelijke en historische handdruk van 1 minuut 10

Het ziet er wat ongemakkelijk uit, deze handdruk tussen de staatshoofden van China en Taiwan. Toch is 'ie van enorme betekenis, zegt correspondent Marieke de Vries. In een hotel in Singapore hadden zich dan ook zo'n zeshonderd journalisten verzameld om de historische handdruk van de presidenten Xi Jinping (China) en Ma Ying-jeou (Taiwan) te zien.

"Het handenschudden duurde volgens de Chinese staatstelevisie 1 minuut en 10 seconden. En dat ze dat zo precies bijhouden laat wel zien hoe belangrijk het in China gevonden wordt."

Benieuwd? Hier 33 seconden van de handdruk

Historische handdruk

Het is dan ook voor het eerst dat de leiders in gesprek zijn sinds 1949, toen de door de communisten verslagen nationalistische regering van Taiwan zich op het eiland voor de Chinese kust vestigde. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie, die weer ingelijfd moet worden.

Zo'n gesprek brengt dus allerlei diplomatieke moeilijkheden met zich mee. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het opvallende detail dat de heren elkaar geen president noemen.

"Ze hebben besloten elkaar met 'meneer' aan te spreken. Simpelweg omdat Xi Jinping Ma Ying-jeou niet als president erkent. Hij erkent Taiwan sowieso nog steeds niet als soeverein land, maar als afvallige provincie die ooit weer terug moet komen bij het grote land China", zegt De Vries.

'Ze houden hun hart vast'

Daar zal het tussen beide meneren dan ook vooral over gaan. Maar dat levert ook de nodige kritiek op van de oppositie in Taiwan, die bang is dat er nu snel wat dingen met China worden bekokstoofd.

De Vries: "In Taiwan zijn er in januari verkiezingen. De oppositie is bang dat Ma Ying-jeou, als hij straks de deur uit is, afspraken heeft gemaakt waar Taiwan waar ze niet op zitten te wachten. Ze houden hun hart vast."

Deel artikel: